• Teroristički napad u Moskvi kroz objektiv Pančevca Aleksandra Tokina

  O terorističkom napadu u Moskvi koji se dogodio u petak, 22. marta, od prvog trenutka izveštavala je ekipa RTS-a, a činili su je snimatelj Aleksandar Tokin iz Pančeva i reporterka Nikolina Rakić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Teroristički napad u Moskvi kroz objektiv Pančevca Aleksandra Tokina
  Foto: Privatna arhiva

  Tokinovo profesionalno angažovanje u pančevačkom dopisništvu RTS-a datira još od 1998. godine. Tokom svoje bogate karijere posvećeno je radio na kreiranju medijskog sadržaja koji obuhvata širok spektar tema iz Pančeva i celog južnog Banata. Njegova stručnost i predanost poslu posebno su došli do izražaja tokom perioda izazovnih događaja, uključujući i NATO bombardovanje, kao i prilikom službenih putovanja u Jordan i Nagorno-Karabah.

  Aleksandar Tokin je predsednik Udruženja koje je osnivač pančevačkog informativnog portala 013info.rs.

  Pored toga, istakao se i kao filmski autor – njegov kratki eksperimentalni film „Ona, to sam ja!“, inspirisan poezijom nobelovca Rabindranata Tagore, zasluženo je dobio specijalno priznanje žirija na osmom Međunarodnom filmskom festivalu u Bejrutu.

  Takođe, režirao je niz kratkih dokumentarnih projekata, poput „Uzbuđenje“, “Drvo”, “Zeleni”, “Štrik i kugla”, “Manastir Vojlovica”, “Pančevo, mediji u 19. veku”. 

  Foto: Bojan Babin

  Tokom svoje 28-godišnje snimateljske karijere, Tokin je beležio ključne događaje i pružao izvanredan uvid kroz svoj objektiv.

  Nedavno, zahvaljujući njemu i njegovoj koleginici Rakić, građani Srbije bili su pravovremeno i tačno informisani o ključnim detaljima terorističkog napada u Moskvi.

  U razgovoru za 013info portal, Aleksandar Tokin pojasnio je da su on i njegova koleginica u Rusiju otišli drugim povodom.

  U utorak, 19. marta, novinarka Nikolina Rakić i ja otišli smo u Moskvu, kako bismo pratili zvaničnu posetu srpske delegacije Ministarstva spoljnih poslova ruskom ministru. Izveštavali smo o tome u uključenju u drugi Dnevnik, sa stadiona, posle prijateljske utakmice Rusija – Srbija. U petak uveče smo iz ruskih medija saznali da je došlo do pucnjave u „Krokus siti holu“, koji se nalazio na petnaest kilometara od našeg hotela. Odmah smo spakovali svu opremu, i taksijem krenuli na lice mesta. Kako je saobraćaj bio blokiran, bili smo prinuđeni da put nastavimo peške. Pratili smo u kom smeru se kreću helikopteri i tako pronašli tržni centar, jer mape na aplikacijama u Rusiji nisu precizne. Uspeli smo da dođemo do samog ulaza i sa tog mesta smo se nekoliko puta uživo uključili u informativne emisuje RTS-a. Kada smo stigli, zgrada je još uvek bila u plamenu, a policija je ostale televizijske ekipe pomerila na mnogo veću udaljenost. Ispred tržnog centra bilo je na stotine vozila pod rotacijom i veliki broj specijalnih jedinica policije koji su pretraživali teren, jer su napadači u tom momentu još uvek bili u bekstvu. Drugi veliki izazov je bio doći do informacija. Pristup stranim medijima je u Rusiji onemogućen, Tu smo imali podršku kolega iz Beograda, koji su nam prenosili informacije.

  Kako je naveo, u danima posle napada, mere bezbednosti bile su podignute na najviši nivo.

  Pri svakom ulasku u hotel, metro ili bilo koju drugu zgradu, policija i obezbeđenje detaljno su pregledali svaku torbu. Boravak u Moskvi smo produžili do srede, 27. marta, i tokom tog perioda izveštavali svakodnevno, tokom celog dana. Smirenost i posvećenost profesionalnom izveštavanju koleginice Nikoline Rakić doprineli su tome da kao tim, budemo na nivou medijskog zadatka, kakav se od RTS-a i očekuje, naglasio je Aleksandar Tokin za 013info. 

  U gostovanju na Dnevniku RTS-a, u četvrtak, 28. marta, reporterka Nikolina Rakić istakla je da tokom izveštavanja u Moskvi strah nije bio nešto o čemu su razmišljali.

  Na pitanje da li je bilo panike među ljudima na ulici, kazala je da nije u pravom smislu te reči, ali da je bilo nelagode.

  Rakićeva je tom prilikom izjavila i da pri povratku u Beograd na aerodromu nisu imali problema, ali da je dan pre toga aerodrom bio evakuisan zbog lažne dojave.

  Gostovanje Nikoline Rakić u Dnevniku možete videti OVDE.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]