• Tim stručnjaka za mentalno zdravlje iz Kovina radi u Pančevu: Od prevencije i terapija do kućnih poseta primer je dobre prakse

  Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici formiran je u maju ove godine na preporuku Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tim stručnjaka za mentalno zdravlje iz Kovina radi u Pančevu: Od prevencije i terapija do kućnih poseta primer je dobre prakse
  Foto: 013info

  Za potrebe njegovog otvaranja Grad Pančevo ustupio je Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Kovin” objekat u centru grada, koji je bolnica renovirala iz sopstvenih sredstava. Pančevački centar od tada radi kao organizaciona jedinica Specijalne bolnice iz Kovina. 

  Nedavno je, povodom svetskog dana mentalnog zdravlja, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo”, tim NPM Zaštitnika građana posetio je Centar za mentalno zdravlje u Pančevu.

  – U Centru za mentalno zdravlje tim stručnjaka različitih profesija pruža ambulantno-konsultativne usluge i usluge psiho-socijalne rehabilitacije, obavlja individualni i grupni psihoterapijski rad, psihoedukaciju, kao i kućne posete preko mobilnih timova i rad sa porodicama korisnika, a realizuju se i promotivne aktivnosti u oblasti prevencije mentalnih oboljenja – navedeno je u saopštenju Specijalne bolesti za psihijatrijske bolesti „Kovin”.

  Dalje su pojasnili da je savremeni koncept rada tog Centra usmeren na prevenciju, očuvanje, posthospitalno lečenje pacijenata u zajednici i unapređenje psihičkog zdravlja kako bi se dostigao najviši standard mentalnog zdravlja što uključuje, osim prava na zaštitu od faktora rizika i prava na dostupnu, pristupačnu i kvalitetnu negu, i pravo na slobodu, nezavisnost i uključivanje u zajednicu.

  – Formiranje i rad tog Centra, kao i posvećenost zaposlenih u Centru, primer je dobre prakse u postupanju u skladu sa najvišim međunarodnim standardima brige o mentalnom zdravlju građana u zajednici –  istakao je tim NPM -a.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]