• Završeni radovi na hitnom obezbeđivanju temelja kovinske tvrđave

  Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu je u toku oktobra i novembra meseca 2023. godini realizovao projekat „Hitne intervencije na obezbeđenju temelja kule kovinske tvrđave“ i dokumentovao stanje lokaliteta pre i posle izvođenja radova, a prema Stručnom mišljenju o stanju kovinske tvrđave, sa predlogom mera sanacije i obezbeđenja njenih ostataka, koji je izradio Građevinski fakultet u Beogradu 2021. godine, a finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Završeni radovi na hitnom obezbeđivanju temelja kovinske tvrđave
  Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture

  Radove je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije u iznosu od 2.500.000,00 dinara. Turistička organizacija opštine je finansijski pomogla projekata sa 700.000,00 dinara. Izvođač radova je Vodoprivredno preduzeće Tamiš – Dunav DOO.

  – Temelji kule se oslanjaju samo na lesne naslage neposredno ispod kule, pa je bilo potrebno sanirati ove lesne naslage kako ne bi došlo do njihove dalje degradacije, čime bi se ugrozili i ostaci temelja, navodi Zavod za zaštitu spomenika kulture.

  Neophodno je bilo uraditi što pre ovu fazu jer je u toku zime 2022/2023. godine došlo do odronjavanja dela zemlje sa prostora Ostatka kule ka susednom dvorištu.

  Sanacija je obuhvatala sledeće radove:

  1. Uklanjanje postojećeg rastinja, trave i rastresitih delova zemlje

  2. Nabavka, utovar, transport, istovar i razastiranje zemlje

  3. Izrada 3D digitalne dokumentacije stanja lokaliteta pre i posle izvođenja radova na sanaciji temelja kule kovinske tvrđave;

  4. Fino planiranje i oblikovanje poslednjeg sloja i zaštita kosina zatravljivanjem.

  – Sanacijom lesnih naslaga ispod temelja kula zaustavljena je dalja degradacija lesa i omogućiće se nastavak arheoloških iskopavanja planiranih za narednu godinu. Intenziviran je rad na konzervaciji arheološkog materijala, a sama iskopavanja imaju za cilj prezentaciju veoma značajnog srednjovekovnog utvrđenja, dodaje Zavod za zaštitu spomenika kulture.

  Konzervacija i delimična rekonstrukcija kule planirana je na osnovu dobijenih rezultata istraživanja, sa uređenim prilazom i sadržajem, kako bi postali dostupni kako stručnoj javnosti, tako i žiteljima Kovina i turistima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Finale takmičenja „Zdrava škola“ u utorak

  Finale takmičenja „Zdrava škola”, u kojem će učestvovati učenici četvrtog razreda iz tri osnovne škole sa teritorije grada Pančeva, biće održano u utorak, 21. maja, u 12 sati u OŠ […]