• Završeni radovi na hitnom obezbeđivanju temelja kovinske tvrđave

  Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu je u toku oktobra i novembra meseca 2023. godini realizovao projekat „Hitne intervencije na obezbeđenju temelja kule kovinske tvrđave“ i dokumentovao stanje lokaliteta pre i posle izvođenja radova, a prema Stručnom mišljenju o stanju kovinske tvrđave, sa predlogom mera sanacije i obezbeđenja njenih ostataka, koji je izradio Građevinski fakultet u Beogradu 2021. godine, a finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Završeni radovi na hitnom obezbeđivanju temelja kovinske tvrđave
  Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture

  Radove je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije u iznosu od 2.500.000,00 dinara. Turistička organizacija opštine je finansijski pomogla projekata sa 700.000,00 dinara. Izvođač radova je Vodoprivredno preduzeće Tamiš – Dunav DOO.

  – Temelji kule se oslanjaju samo na lesne naslage neposredno ispod kule, pa je bilo potrebno sanirati ove lesne naslage kako ne bi došlo do njihove dalje degradacije, čime bi se ugrozili i ostaci temelja, navodi Zavod za zaštitu spomenika kulture.

  Neophodno je bilo uraditi što pre ovu fazu jer je u toku zime 2022/2023. godine došlo do odronjavanja dela zemlje sa prostora Ostatka kule ka susednom dvorištu.

  Sanacija je obuhvatala sledeće radove:

  1. Uklanjanje postojećeg rastinja, trave i rastresitih delova zemlje

  2. Nabavka, utovar, transport, istovar i razastiranje zemlje

  3. Izrada 3D digitalne dokumentacije stanja lokaliteta pre i posle izvođenja radova na sanaciji temelja kule kovinske tvrđave;

  4. Fino planiranje i oblikovanje poslednjeg sloja i zaštita kosina zatravljivanjem.

  – Sanacijom lesnih naslaga ispod temelja kula zaustavljena je dalja degradacija lesa i omogućiće se nastavak arheoloških iskopavanja planiranih za narednu godinu. Intenziviran je rad na konzervaciji arheološkog materijala, a sama iskopavanja imaju za cilj prezentaciju veoma značajnog srednjovekovnog utvrđenja, dodaje Zavod za zaštitu spomenika kulture.

  Konzervacija i delimična rekonstrukcija kule planirana je na osnovu dobijenih rezultata istraživanja, sa uređenim prilazom i sadržajem, kako bi postali dostupni kako stručnoj javnosti, tako i žiteljima Kovina i turistima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PANČEVO: Zašto je važno ukloniti opalo lišće

  Sezona skupljanja opalog lišća ove godine je kasno počela, zbog produženog lepog vremena, koje smo imali u novembru. Ekipe gradskog „Zelenila“ u Pančevu, svakodnevno su na terenu, a građanima koji ga sami skupljaju poručuje se da je paljenje zabranjeno.

  Uspešan nastup predstavnika južnog Banata na sajmu Etno hrane i pića

  U periodu od 30. Novembra do 03. decembra 2023. godine održan je „17. sajam Etno hrane i pića 2023.”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda. Proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije. Region Južnog Banata učestvovao je četrnaesti put u organizaciji PKS- Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat.