• Zbog čega se sve Pančevci obraćaju savetniku za zaštitu pacijenata – broj prigovora se smanjuje

  Broj prigovora koji građani Pančeva podnose savetniku za zaštitu prava pacijenata se smanjuje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zbog čega se sve Pančevci obraćaju savetniku za zaštitu pacijenata – broj prigovora se smanjuje
  Foto: Pixabay

  Tokom ove godine podnet je jedan prigovor, dok je 2023. godine  bilo sedam podnetih prigovora pacijenata, rekla je za 013info Jelena Mokran Anđelovski, savetnik za zaštitu prava pacijenata.

  Ipak, znatno je veći broj pacijenata koji se obraćaju za pomoć, ali koji do kraja ne podnesu prigovore.

  U toku ove godine savetniku za zaštitu prava pacijenata obratila se 51 osoba, koja nije podnela prigovor i kojoj je tom prilikom dat savet kao i informacija o načinu podnošenja prigovora ili je bila upućena na nadležnu instituciju. Tokom 2023. godine ovakvih obraćanja bilo je 138.

  Jelena Mokran Anđelovski precizirala je da se broj ukupno podnetih prigovora smanjio u odnosu na ranije godine.

  Kako nam je rečeno, pacijenti se u najvećem broju slučajeva obraćaju zbog povrede prava na kvatitet pružanja zdravstvene usluge – ljubaznost zdravstvenih radnika, prava na dostupnost zdravstvene zaštite i poštovanja pacijentovog vremena.

  – Savetniku za zaštitu prava pacijenata može se obratiti svako ko smatra da je njegovo pravo kao pacijenta povređeno. Pravo podnošenja prigovora savetniku za zaštitu prava pacijenta imaju sami pacijenti ili njihovi zakonski zastupnici, dok se u ostalim slučajevima radi podnošenja prigovora moraju obratiti zdravstvenoj inspekciji, navela je Jelena Mokran Anđelovski.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo