• Vazduh jako zagađen u Pančevu i drugim gradovima u Srbiji, poštujte preporuke

  U delovima Beograda, kao i u Kosjeriću, Novom Pazaru, Pančevu (Vatrogasni dom), Popovcu, Smederevu (Centar), Užicu i Valjevu vazduh je ovog prepodneva jako zagađen, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Preporuka je da se prozori otvaraju samo od 11.00-15.00 i da se napolju ne obavljaju intenzivne fizičke aktivnosti. Hirurške maske ne štite od PM 2,5 i PM 10 čestica koje su nosioci zagađenja, već treba nositi maske napravljene specijalno za tu namenu, a koje se mogu kupiti u apotekama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vazduh jako zagađen u Pančevu i drugim gradovima u Srbiji, poštujte preporuke
  Foto: Pixabay

  Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Srbije (10.30), ovog jutra vazduh je jako zagađen u velikom broju gradova i opština u Srbiji.

  Kada je reč o Beogradu, jako zagađenje beleži se na Banovom brdu, u Borči, Jajincima, Lazarevcu, Leštanima, Mladenovcu, Ovči, Novom Beogradu (Omladinskih brigada), u Vinči, Zemunu (Ugrinovačka), na Starom gradu i Beogradu na vodi, u Obrenovcu (Centar). U ostalim opštinama vazduh je zagađen.

  Jako je zagađen vazduh i u Kosjeriću, Novom Pazaru, Pančevu (Vatrogasni dom), Popovcu, Smederevu (Centar), Užicu i Valjevu.

  Inače, prema podacima portala iqair, Beograd je jutros u 10.15 bio peti veliki grad u svetu po zagađenosti vazduha. Ispred prestonice Srbije bili su samo Kampala (Uganda), Skoplje (Severna Makedonija), Daka (Bangladeš) i Akra (Gana).

  Preporuke koje treba da poštujete

  Kada je vazduh jako zagađen, kao što je danas slučaj u pojedinim gradovima u Srbiji, treba poštovati preporuke stručnjaka.

  Brzo hodanje i trčanje napolju trebalo bi preskočiti.

  „Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini“, navodi se u preporuci na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, posvećenoj kvalitetu vazduha.

  Osetljivim kategorijama stanovništva savetuje se da vežbaju u zatvorenom prostoru.

  Ne treba otvarati prozor kada je kvalitet vazduha ocenjen sa „zagađen“ ili „jako zagađen“.

  Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu grejne sezone, u večernjim, noćnim i jutarnjim satima.

  Tada je poželjno provetriti prostorije nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.

  Hirurške maske ne pomažu kada je visoka koncentracija PM 2,5 čestica i PM 10 čestica, pa bi trebalo nositi maske za tu namenu.

  Pojedina istraživanja ukazuju na zaštitne efekte određene hrane.

  Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be-vitaminima, vitaminima Ce i E, zatim omega-3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

  I sami doprinosimo zagađenju, zbog načina na koji grejemo stanove ili zato što vozimo automobile. Možemo doprineti smanjenju zagađenja tako što ćemo koristiti gradski prevoz.

  Šta su suspendovane čestice – PM

  Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: čestica u vazduhu PM 2,5 i PM 10, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

  Čestice od 2,5 mikrona (PM 2,5) su najopasnije jer su najmanje.

  Nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj.

  Lako prodiru u telo ljudi i, ukoliko se natalože, mogu izazvati kardiovaskularne probleme i probleme disajnih organa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekologija