• Južnobanatski usevi odolevaju ćudljivom letu. Usevi u Pančevu u dobrom stanju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Olujno nevreme u nekoliko dana nije zaobišlo ni polja u južnom Banatu. Stanje ratarskih kultura razlikuje se od atara do atara, i dok su na njivama na teritoriji Pančeva vidljiva oštećenja letine, alibunarske njive gotovo su netaknute. Ipak, raport sa ovdašnjih za sada je, da je pod udarima jakog vetra sa obilnom kišom, najviše pretrpeo kukuruz, dok je suncokret odoleo letnjim olujama.

    Stručnjaci iz Istraživačko-razvojnog instituta „Tamiš” Pančevo napominju da ukoliko je došlo do loma kukuruza iznad klipa, a ostatak stabljike stoji, oplodnja nije ugrožena.

    List će ispod klipa nastaviti da hrani zrno, što će dovesti i do prinosa, ali ako su biljke polegle ili su se slomile, od njih neće biti ništa. U tom slučaju predlog struke je da se, ili od toga napravi silaža, ili ukoliko je moguće, proda kao masa za biogasne elektrane. Iako štete od nevremena ima na pojedinim delovima atara, na području Pančeva i okoline, obilne padavine dobrodošle su usevima. Na ovom području palo je od sedam do 30 litara vode po kvadratnom metru, što je posle perioda sa visokim temperaturama donelo neophodnu vlagu kukuruzu, soji i šećernoj repi, a kiša je bila od koristi i suncokretu koji inače dobro podnosi sušu. Srećna okolnost na ovom terenu je i što nije bilo grada koji bi naneo najveću štetu soji i šećernoj repi.

    „U fazi kada imate cvetanje, metličenje i svilanje, formiranje mahuna i nalivanje zrna kod soje, ili na lisnu masu kod šećerne repe, sve to kasnije moglo bi da utiče na smanjenje prinosa, a kod šećerne repe i na umanjenja šećera u korenu, jer iako kod nje dolazi do ponovnog obnavljanja lisne mase trošilo bi se sve ono što je trenutno uskladišteno u korenu”, napominje inžinjer poljoprivrede i stručni saradnik za ratarstvo, Bogdan Garalejić iz Istraživačko-razvojnog instituta „Tamiš”, Napominje da vremenske prilike tokom poslednjih dana, na području opština Opovo,Kovačica, Alibunar i Pančevo, neće znatno uticati na razvoj prolećnih useva, ali upozorava na vrućine.

    „Visoke temperature koje imamo i koje se nastavljaju mogu uticati na kukuruz koji je u fazi oplodnje, formiranja zrna i njegovog nalivanja. Ipak, za sada je situacija bolja nego prošle godine. Suncokret je cvetao i oplođuje se i ovo vreme mu odgovara. Soja cveta i formira mahune, ali ona može „da se zaustavi” sa pojavom suše. Šećerna repa razvija koren svojom lisnom masom koju treba sačuvati i pratiti preporuke o pojavi i početku tretiranja protiv cerkospore, koja može oštetiti list i zaustaviti rast korena i deponovanje šećera u njemu”, navodi Garalejić za „Politiku”.

    Oni čiji su zasadi, ipak, pretrpeli štetu na poljoprivrednim usevima, mogu je prijaviti Komisiji za procenu štete na nivou lokalne samouprave, koja će podatke sa terena proslediti Ministarstvu poljoprivrede. U međuvremenu, stručnjaci još jednom savetuju, da bi ratari dok čekaju sunce ili kišu, mogli da razmisle o osiguranju useva.

     

    Olujno nevreme u nekoliko dana nije zaobišlo ni polja u južnom Banatu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]