Sezonski je uobičajeno da u letnjim mesecima, odnosno u trećem tromesečju, poraste cena svežeg mesa, ocenila je danas Narodna banka Srbije komentarišući uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije.
– U proteklih deset godina, tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, pri čemu je sam rast zavisio od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa, navodi se na sajtu NBS.
Dodaje se da, istorijski posmatrano, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatim i do njenog pada.
U Srbiji je krajem jula svinjsko meso poskupelo više od 30 odsto, a početkom jula i cena piletine je veća za oko 25 odsto.
Komentarišući cene voća i povrća NBS je navela da je sezonski faktor tu još izraženiji i cene tih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća.
Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.
Sezonski je uobičajeno da u letnjim mesecima, odnosno u trećem tromesečju, poraste cena svežeg mesa, ocenila je danas Narodna banka Srbije komentarišući uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije.