• ZF Grupa od 2018. investirala preko 247 miliona evra u razvoj proizvodnih i inženjerskih kapaciteta u Pančevu

  ZF Grupa obeležava petu godišnjicu poslovanja u Srbiji. Kompanija trenutno zapošljava 1.845 radnika, a kako saopštava, planira dalje širenje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  ZF Grupa od 2018. investirala preko 247 miliona evra u razvoj proizvodnih i inženjerskih kapaciteta u Pančevu
  Foto: ZF

  Od osnivanja i početka izgradnje prvog proizvodnog pogona u Pančevu 2018. godine, kompanija se ubrzano razvija. Od 2019. ZF Srbija proizvodi električne pogonske sisteme, kao i menjače i mikroprekidače za široku paletu vozila. Na kraju 2023. godine, broj komponenti proizvedenih u ovoj fabrici premašio je 643 miliona.

  ZF je 2022. najavio otvaranje drugog proizvodnog pogona u Pančevu.

  – Investicija vredna 238 miliona evra predstavlja značajno postignuće za kompaniju ZF Srbija, kao i jedno od najvećih ulaganja u javno-privatno partnerstvo u zemlji. Težište proizvodnje u novoj fabrici je na elektronskim komponentama za hibridna vozila, kao i za vozila premijum i sportske klase koja pokreću električne baterije. Ovaj pogon kompanije ZF Srbija u Pančevu najnoviji je i jedan od najbrže rastućih proizvodnih objekata u sklopu divizije ZF Tehnologija električnih pogonskih sistema u Istočnoj Evropi, navode iz ove kompanije.

  Prostire se na 20 hektara zemljišta u severnoj industrijskoj zoni Pančeva i sastoji se od dva proizvodna pogona na ukupnoj površini od 85000 m2, kao i istraživačko-razvojnog centra na 6500 m2.

  ZF Grupa je od 2018. godine investirala preko 247 miliona evra u razvoj proizvodnih i inženjerskih kapaciteta u Pančevu, kaže Milan Grujić, generalni direktor kompanije ZF Srbija.

  – Prema lokalnim statističkim podacima, ZF Srbija je jedna od najistaknutijih i najbrže rastućih kompanija u Srbiji, a prema podacima iz 2022. bila je šesti najveći izvoznik, dodaje Grujić.

  Kako saopštavaju iz ove kompanije,  Tehnički centar ZF u Pančevu spada u red najnaprednijih objekata svoje vrste u Srbiji.

  Otvoren je 2021, prostire se na 6500 kvadratnih metara i sastoji od laboratorija, kancelarija i konferencijskih sala. Međunarodni, multidisciplinarni tim u Tehničkom centru ZF bavi se prevashodno dizajnom i razvojem elektro-pogona i osovina, softverskom kalibracijom, testiranjem i validacijom.

  Od početka 2022, ZF Srbija ostvaruje saradnju i sa Naučno-tehnološkim parkom (NTP) u Novom Sadu. Na ovoj novoj lokaciji, inženjeri ZF-a rade na sveobuhvatnom razvoju softverskih i hardverskih rešenja za pogone električnih vozila. U istraživačko-razvojnom odeljenju radi preko 270 zaposlenih.

  – Nova fabrika ZF-a u Pančevu prvi je prozvodni pogon divizije Tehnologija električnih pogonskih sistema koji neće emitovati štetne gasove, a izgrađen je u skladu s principima kompanije u pogledu ekološki efikasne proizvodnje. Do 2025. celokupna postrojenja ZF grupe u Pančevu (kako oba proizvodna pogona tako i inženjerski centar) postaće objekti sa nultom emisijom štetnih gasova, kako bi se ispunila očekivanja, kriterijumi i regulative u pogledu održivog razvoja, a u skladu sa internim akcionim planom ZF Grupe. Taj cilj biće postignut sprovođenjem različitih rešenja za održivi i energetski efikasan razvoj, uključujući postavljanje fotonaponskih panela i toplotnih pumpi za proizvodnju energije i toplote na samoj lokaciji, nakon čega se u te svrhe više neće koristiti gas.

  ZF Srbija sarađuje sa školama i obrazovnim ustanovama širom Srbije i tako podstiče mlade mehaničare i inženjere da započnu karijeru u ovoj branši. U tom smislu, Mašinski fakultet iz Beograda i Srednja mašinska škola u Pančevu su važni partneri. Univerziteti u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu takođe blisko sarađuju sa ovom kompanijom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija