• U Pančevu 13 medijatora pomaže da se sporovi reše bez suda

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Medijacija je postupak za alternativno rešavanje sporova, fleksibilniji, brži i jeftiniji od sudskog postupka. Medijacijom se rasterećuju sudovi, a suprotstavljene strane spor rešavaju mirnim putem van sudske procedure. Pregovorima uz pomoć medijatora.

  Medijator nije sudija nego treća neutralna osoba koja posreduje u rešavanju spornog odnosa stranaka. Medijatori mogu biti sudije, advokati i drugi istaknuti stručnjaci iz različitih oblasti. A moraju biti upisani u Spisak posrednika ( https://www.mpravde.gov.rs/intermediaries.php).

  Među medijatorima u Pančevu su i: Snežana Agatonović Stejić, diplomirani pravnik, Darko Autišer, advokat, Ljiljana Babić Višekruna, advokat, Jasna Božić, diplomirani pravnik, Aleksandar Veselinović, advokat, Dragan Zgerđa, advokat, Zoran Jakovljević, advokat, Biljana Jerotić, šumarski inženjer, Jelena Jonovska advokat, Mirjana Kerekeš diplomirani pravnik – inspektor, Marinela Ljubić Todoran advokat, Đura Pavlović diplomirani ekonomista i Jelena Stojković Sokolović diplomirani pravnik.

  Medijatori imaju visoku stručnu spremu, prošli su posebnu obuku, nisu pod istragom i nisu osuđivani, dostojni su, a imenuje ih predsednik suda.

  Medijacija može biti primenjena u bilo kojoj fazi spora u imovinsko-pravnim odnosima fizičkih i pravnih lica, trgovinskim, upravnim i krivičnim sporovima. Ako obe strane u postupku dobrovoljno predlože medijaciju. Medijacija nije moguća tamo gde je zakonom propisana isključiva nadležnost suda ili drugog organa gde je medijacija isključena.

  Pokretanje medijacije je moguće sve do nastupanja pravosnažnosti. Čak i u žalbenom postupku. A na nju može uputiti i sud u saglasnost obe strane u postupku.

  Sam postupak medijacije je neformalan, pa se stranke sporazumevaju o načinu sprovođenja. Medijacija spade u hitne postupke i može da traje do 30 dana.

  Medijacija se završava sporazumom strana na koji se primenjuje odredbe zakona koji uređuju vansudsko i sudsko poravananje.

  Svrha medijacije dogovor koji suprotstavljenim stranama omogućava da izbegnu trošenje vremena i novca na sudski postupak. Pomaže i rehabilitaciji i učvršćivanju poremećenih međuljudskih odnosa. A smanjuje i broj sudskih sporova.

  Na službenom internet sajtu Višeg suda u Pančevu postoji obrazac i detaljno uputstvo za otpočinjanje procesa medijacije (http://www.pa.vi.sud.rs/UputstvozaMedijaciju.html).

  Medijacija je postupak za alternativno rešavanje sporova, fleksibilniji, brži i jeftiniji od sudskog postupka. Medijacijom se rasterećuju sudovi a suprotstavljene strane spor rešavaju mirnim putem van sudske procedure. Pregovorima uz pomoć medijatora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Hronika

  PU Pančevo: Hapšenje i krivične prijave zbog držanja veće količine oružja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u tri odvojene akcije, zaplenili su veću količinu oružja i uhapsili jednu osobu, dok će protiv dve biti podnete krivične prijave, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

  PU PANČEVO: Uhapšen muškarac iz Alibunara zbog proganjanja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu – Posebnim odeljenjem za visokotehnološki kriminal, uhapsili su E. E. (1985) iz okoline Alibunara zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio
  krivično delo proganjanje.

  PANČEVO: Istraga protiv dvadesetogodišnjaka zbog droge

  Više javno tužilaštvo u Pančevu je 30. novembra donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog L.V. (rođen 2003. godine) iz Pančeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

  PANČEVO: Podignuta optužnica protiv muškarca zbog pokušaja silovanja starice

  Više javno tužilaštvo u Pančevu je 30. novembra Višem sudu u Pančevu podiglo optužnicu protiv okrivljenog S.K. (rođen 1961. godine) sa poslednjim prebivalištem u Pančevu, zbog postojanja opravdane sumnje da je 2. avgusta 2023. godine oko 15.00 časova u Pančevu, u naselju Strelište, u kući u kojoj je živela oštećena S.A. (rođena 1933. godine), upotrebom sile pokušao da je prinudi na obljubu.

  Istraga protiv trojice Pančevaca zbog ugrožavanja sigurnosti

  Više javno tužilaštvo u Pančevu je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog M.D. (rođen 1996. godine) iz Pančeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela nedozvoljeno nošenje oružja i municije, neovlašćeno držanje opojnih droga i ugrožavanje sigurnosti kao saizvršilac, a protiv osumnjičenih M.D. (rođen 1996. godine) i M.M. (rođen 2002. godine), obojica iz Pančeva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo ugrožavanje sigurnosti kao saizvršioci.