• “Bitlsi” kao klasika

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Za vikend 6. i 7. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i Balkanske kamerne akademije održati peti po redu međunarodni festival klasične kamerne muzike CLASSIC FEST 2015.

  Ove godine festival će trajati dva dana, a publika će imati priliku da uživa u raznovrsnom programu za decu i odrasle. Prve večeri, nakon svečanog otvaranja, u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog, nastupiće Ansambl Balkanske kamerne akademije. U nedelju, 7. juna, na programu je matine koncert od 11 časova (na sceni Kulturnog centra Pančeva), a od 17.00 koncert talentovanih učenika muzičke škole ,, Jovan Bandur’’ Pančevo. U večernjem terminu, od 20 časova, u istom prostoru, premijerno će biti izveden specijalan muzički program „Meet the Beatles“.

  Reč je o koncertu na kom će biti izvedeno desetak odabranih pesama čuvenih Bitlsa, posebno obrađenih za ovaj festival. Publika će imati priliku da prvi put u Pančevu čuje instrumentalne aranžmane velikih hitova, i to kroz spoj klasične, rok i džez muzike, a u izvođenju kamernog ansambla. Nakon koncerta biće održan i jam session.

  Ulaz na sve programa CLASSIC FEST-a je besplatan, osim za koncert „Meet the Beatles“ (200 dinara). Umetnički direktor festivala je muzičar Ognjen Popović. Pokrovitelji manifestacije su grad Pančevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

  Više o manifestaciji CLASSIC FEST:

  „Festival kamerne muzike Classic Fest se veoma brzo pozicionirao i utemeljio kao manifestacija koja je grad Pančevo stavila na mapu izuzetnih kulturnih dešavanja. Činjenica da se u sredini i vremenu u kome je umetnost potpuno marginalizovana, održao i sa godinama rastao, samo dokazuje da se kvalitet uvek prepoznaje i opstaje. Iako Srbija kroz istoriju nema veliku praksu kamernog muziciranja, pažljivo izabran program festivala koji obuhvata širok dijapazon različitih žanrova u izvođenju raznovrsnih kamernih ansambala, osigurava opstanak i dalji progres ove sada već tradicionalne manifestacije. U četvrtoj godini njegovog postojanja, organizatori su publici ponudili da, tokom tri dana trajanja festivala, čuje neka od najatraktivnijih dela iz oblasti kamerne muzike. Tako ćemo u njegovom ovogodišnjem izdanju imati priliku da čujemo šest tematski različito koncipiranih koncerata koji obuhvataju raspon od klasične, preko literature namenjene deci, domaćeg muzičkog stvaralaštva, do džeza. Pravu poslasticu za ljubitelje muzike, ali i stručnu publiku, svakako predstavlja premijera Evergrin svite Anta Grgina, koja je nastala kao specijalna porudžbina festivala.

  Zahvaljujući našem izuzetnom klarinetisti Ognjenu Popoviću, idejnom tvorcu ove manifestacije, kao i organizatorima – KC Pančeva i Balkanskoj kamernoj akademiji – Pančevo i čitava Srbija imaju festival koji svojom koncepcijom i visokim izvođačkim nivoom danas stoji rame uz rame sa najpoznatijim događanjima ove vrste u regionu, ali i čitavoj Evropi.

  Nadamo se da će u narednim godinama Pančevo postati poznato kao grad u koji se dolazi zbog Classic Festa.“

  Danica Maksimović i mr Asja Radonjić

  muzikolozi / urednice programa Beogradske filharmonije

  5. CLASSIC FEST

  Međunarodni festival klasične kamerne muzike

  Pančevo, 6. – 7. juna 2015.

  umetnički direktor festivala Ognjen Popović

  PROGRAM

  Svečano otvaranje

  Subota, 6. jun

  Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u 20.00

  ANSAMBL BALKANSKE KAMERNE AKADEMIJE

  Eszter Haffner- violina

  Ognjen Popović- klarinet

  Nenad Janković- fagot

  Boštjan Lipovšek- horna

  Ansambl BKA

  Violine- Miladin Batalović Selena Jakovljević, Miljana Popović Materni, Sanela Blagojević, Milica Žugić, Jelena Matović, Aleksandra Tajdić

  Viole- Saša Mirković, Aleksandra Stanić

  Čela- Pavle Savić, Eli Krsteva

  Kontrabas- Slobodan Gerić

  Flaute- Milena Lipovšek, Daliborka Malenić

  Horne- Igor Lazić, Višnja Jović

  Matine koncert

  Nedelja, 7. jun

  Scena Kulturnog centra Pančeva u 11.00

  Eszter Haffner- violina

  Milena Lipovšek- flauta

  Boštjan Lipovšek- horna

  Nenad Janković- fagot

  Uki Ovaskainen – klavir

  Koncert talentovanih učenika muzičke škole ,, Jovan Bandur’’ Pančevo

  Nedelja, 7. jun

  Scena Kulturnog centra Pančeva u 17.00

  „Meet the Beatles“

  Ognjen Popović – klarinet

  Bojan Nikolić – harmonika

  Ivan Aleksijević – klavir

  Slobodan Gerić – kontrabas

  Aleksandar Cvetković – bubanj

  Sanela Blagojević, Milana Vlaović – violine

  Ivana Uzelac – viola

  Eli Krsteva – čelo

  Jam session

  Nedelja, 7. jun

  Foaje Kulturnog centra Pančeva u 22.00

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Vajari iz Pančeva u Galeriji Doma omladine u Beogradu

  Vajari sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz Pančeva, studenti treće i četvrte godine, predstavljaju svoje radove. I to na 52. Izložbi crteža i skulptura malog formata u galeriji Doma […]

  PANČEVO: PA-ŠA project u dvorani Apolo

  Dom omladine Pančevo je prošlog leta, u cilju podrške omladinskoj muzičkoj sceni, ponovo pokrenuo rad muzičkog studija za vežbanje "Pandemonium". […]