• Brecelj na „Ravnici svog uspeha”

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Posetioci „Apola” i ljubitelji rokenrola, sinoć su imali priliku da prisustvuju delu „prijateljske ofanzive” slovenačkog kantautora Marka Brecelja. Jedan od osnivača „Buldožera”, benda koji je pre četiri decenije poveo mlade da zajašu na „new wave-u”, poznat je po svojim radikalnim stavovima koje izražava kroz muziku i performanse.

  Pored Pančeva, Brecelj u okviru ove turneje gostuje u još sedam gradova, a za svaki od njih zadao je sebi određen zadatak. Zadatak za Pančevo bio je da otkrije zašto se Mileta Mijatović, inicijator njegovih ranijih gostovanja u Pančevu i, između ostalog, frontmen „Klopke za pionira”, ovde ne oseća prijatno.

  Pre ovog nastupa, Brecelj je u našem gradu nastupao 2010. godine, i to u čast radio mladoženje, Saše Markovića Mikroba. Ovo gostovanje dogodilo se u prostorijama galerije „Elektrika”, koja je pre par nedelja, nakon što su vlasnici tražili prostor nazad, morala da bude zatvorena.

  „Elektrika nije vezana za prostor. Bivši vlasnici su je uzeli sebi.” – rekao nam je Brecelj i dodao – „Nisu najvažnije pare i prostori, najvažniji su ljudi koji vole sebe da daju, koji su sposobni i stvaralački raspoloženi. Oni su najvažniji i oni su jedini gušitelji otpora u nekom sutra koje će možda doći.”

  Breceljeva karijera otpočela je nastupom na omladinskom takmičenju u Subotici 1974. godine, a nakon nekoliko saradnji nastavila se osnivanjem „Buldožera” i radom u ulogama frontmena, tekstopisca i kompozitora na prva tri albuma. Brecelj je „Buldožer” napustio 1979. godine, a nakon toga je iz „prvog plana”, glasne i otvorene kritike društvenih (ne)prilika kroz rad s jednim od najpopularnijih bendova new wave-a, prešao na „marginu” i počeo samostalno da nastupa, govoreći, i dalje, o društvu u kom živimo.

  Tokom performansa osvrnuo se i na prošlost, i uporedio nam „ono nekada” i „ovo sada”.

  „Bilo je dobre saradnje, međukulturne. Bio je čovek vrednovan barem u ustavu, njegov rad i njegovo zalaganje nešto je vredelo.” – rekao je publici i u svom maniru dodao – „Danas vredi uglavnom samo para, i para, i para je car, i para je otac i mati i sveti duh.”

  Nakon Pančeva, kantautor gostuje u Kikindi, a dan posle u pozorištu „Kostolanji Deže” u Subotici.

  Đ.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Vajari iz Pančeva u Galeriji Doma omladine u Beogradu

  Vajari sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz Pančeva, studenti treće i četvrte godine, predstavljaju svoje radove. I to na 52. Izložbi crteža i skulptura malog formata u galeriji Doma […]

  PANČEVO: PA-ŠA project u dvorani Apolo

  Dom omladine Pančevo je prošlog leta, u cilju podrške omladinskoj muzičkoj sceni, ponovo pokrenuo rad muzičkog studija za vežbanje "Pandemonium". […]