• Izložba „Crno i belo – priča o čokoladi“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  PANČEVO, 13. maj – Drugog dana manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, u Narodnom muzeju Pančeva, je otvorena izložba  „Crno i belo – priča o čokoladi“, autora mr Olge Vasić i dr Dese Đorđević Milutinović.
   

  Posetioci su ovog puta imali priliku  da kroz  prikaz otkrića i istorije, upoznaju ulogu i značaj čokolade u različitim civilizacijama, njen industrijski razvoj, sve do nastanka savremene čokolade u kojoj svakodnevno uživaju milioni ljudi širom sveta.
  Pored predstavljanja putanje ovog prirodnog proizvoda kroz istoriju, posetioci su saznali i gde je pronađena prva čokolada, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka, kada je i ko vodio „čokoladni rat”, gde se nalazi Akademija čokolade, i gde postoji čokoladno ropstvo.
  Prva kutija za ovaj slatkiš, kreirana pre skoro sto godina, prva čokolada sa naših prostora, razni oblici i veličine čokolada, i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata, posebno su privukli pažnju najmlađim posetiocima.

   

   

   

   „Na izložbi je premijerno prikazana najstarija kutija odnosno pakovanje za čokoladu u Srbiji iz 1903. godine, a proizvođač je bio Kosta Šonda. Ovaj eksponat je sasvim slučajno pronađen i sada se može prvi put videti”, rekla je prilikom otvaranja izložbe dr Desa Đorđević Milutinović.
   

  Posetioci će u Narodnom muzeju, u okviru pratećeg programa ove manifestacije, imati priliku da posete radionicu „Pišem čokoladom” u saradnji sa ETŠ „Paja Marganović”, u utorak, 17. maja, u 17h, a stručno vođenje kroz izložbu „Crno i belo – priča o čokoladi“, održaće se u sredu, 18. maja, u 18h.

   

  Drugog dana manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, u Narodnom muzeju Pančeva, je otvorena izložba  „Crno i belo – priča o čokoladi“, autora mr Olge Vasić i dr Dese Đorđević Milutinović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Laslo Blašković večeras u Pančevu

  Književno veče Lasla Blaškovića održaće se večeras, 17. maja, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva u okviru programa Književni kafe s početkom u 19 […]