• Izložba strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar otvara 10. Nova Festival u Pančevu

    U sredu, 2. oktobra u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, u okviru 10. izdanja Nova Festivala u Pančevu posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, biće otvorena izložba radova Jane Adamović iz Srbije i Tais Gimar iz Francuske, rezidentkinja u okviru petog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izložba strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar otvara 10. Nova Festival u Pančevu
    Foto: Jana Adamović

    Istog dana biće otvorene izložbe „Breaking the Silence“ sa tablama iz jedinstvenog autorskog stripa „Dosta je sa ćutanjem“, i i izložba „Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji“.

    Na izložbi rezidentkinja Ukrštenih umetničkih rezidencija, biće prikazan nagrađeni strip-projekat Jane Adamović „Poreklo izraelsko-arapskog konflikta” koji, prema rečima ove umetnice, treba da ponudi objektivan istorijski pregled korena izraelsko-palestinskog sukoba. U pitanju je adaptacija istoimene knjige istoričara Žorža Bensusana (Georges Bensoussan), poverena iskusnoj scenaristkinji i spisateljici Danieli Mase (Danièle Masse) i umetnici Jani Adamović. Strip je predviđen da izađe u formatu grafičke novele u jednom tomu od 120-150 strana, a objaviće ga Grupa Delcourt, odnosno njen ogranak Soleil.

    Projekat Tais Gimar prati junakinju Leoni koja kreće u četvrti razred, i svira trubu od svoje sedme godine. Sluša rok muziku i teško nalazi svoje mesto kako u muzici, tako i u školi. Na nagovor prijatelja, prijavljuje se na društvenu mrežu gde upoznaje dečaka iz svoje škole, godinu dana starijeg, i preko zajedničkog muzičkog ukusa počinju da grade vezu. Ovo prijateljstvo im postepeno omogućava da se afirmišu u često surovom svetu škole. Kroz ovu priču autorka želi da govori o izgradnji identiteta u adolescenciji, o potrazi za identitetom u okruženju gde je pritisak grupe stalno prisutan.

    Izložbu strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Pančevo i Francuski institut u Srbiji.

    Pored izloženih radova koji su deo rezidencijalnih projekata, publika će moći da pogleda i druge odabrane radove ove dve umetnice.

    Radovi u okviru izložbe Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji nastali su kao rezultat istoimene umetničko-teorijske radionice održane 8. i 9. juna u Pančevu, kada su učesnice i učesnici imali priliku da se upoznaju sa načinima na koje se rodne studije i feministički angažman ukrštaju sa vizuelno-narativnom umetničkom formom kakva je strip. Tokom poslednje faze radionice, uz mentorsku podršku strip-autorke Danice Jevđović, učesnice i učesnici su radili na dizajnu karaktera koji se oslobađaju rodnih i ostalih stereotipa. Jedan od ciljeva izložbe je i da se kroz strip progovori o široj problematici rodnih normi i ostalim oblicima diskriminacije, te da se akcenat stavi na različite fizičke predstave likova, kao i njihove unutrašnje živote, kako bi se osvetlilo da lične i društvene dimenzije neprestano utiču jedna na drugu. Izlagačice i izlagači su uspeli da kroz umetnički izraz prošire granice reprezentacije i otvore prostor za nekanonizovane priče koje su utemeljene na feminističkoj kritici i rodnoj i klasnoj senzibilnosti. Projekat „Fem.Com(ics): reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji” podržan je od strane Vlade Švajcarske u okviru programa “Kultura za demokratiju”, koji sprovodi Hartefakt fond.

    Jedinstveni autorski strip „Dosta je sa ćutanjem“ inspirisan je pričama interseks osoba. Ovo nesvakidašnje izdanje, prvo ovakve vrste u Srbiji, čiji je inicijator udruženje XY spektrum – Organizacija za polno i rodno varijantne osobe, donosi nam četiri autentične, samostalne priče i umetnička dela sa ključnim porukama i informacijama suptilno utkanim u tkivo stripa – kadrove, table i dijaloge.  Pored Kristiana Ranđelovića, predsednika Udruženja XY Spektrum, koscenariste i prve vidljive interseks osobe u Srbiji, u  izradi stripa učestvovali su i poznati autori/ke domaće strip scene: koscenarista Pavle Zelić i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković Omi. Izdavač je System Comics iz Beograda. Na izložbi će biti prikazane odabrane table iz sve četiri priče. Strip “Dosta je sa ćutanjem” je nastao kao rezultat višemesečne saradnje koscenarista i strip autorki, u partnerstvu sa Francuskim institutom u Srbiji, Agencijom Komunikart, Udruženjem “Stripotetke” i Goethe-Institutom u Beogradu, i uz podršku Francuske agencijom za razvoj (AFD) i  fondacije Heinrich Böll Stiftung Beograd. 

     

    U okviru festivala, u subotu 5. oktobra od 14 do 19 časova, U Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće organizovan mini-sajam strip izdavača, u okviru kojeg će svoja strip izdanja predstaviti izdavačke kuće Komiko, System Comics, Besna kobila, Darkwood, Makondo, Beli put, Lokomotiva i Aleja, dok će strip autor Ilija Jakovljević predstaviti svoja samostalna DIY izdanja. U okviru Sajma, u 16h biće održana i prezentacija projekta “Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji”.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura