• Izložba „Troja i ja“ posvećena slikaru Janu Husariku biće predstavljena u Pančevu

    Memorijalna izložba pod nazivom „Troja i ja“ posvećena slikaru naivne umetnosti Janu Husariku biće svečano otvorena u četvrtak 26. oktobra u galeriji Gradske biblioteke Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izložba „Troja i ja“ posvećena slikaru Janu Husariku biće predstavljena u Pančevu
    Foto: 013info

    Husarik je bio slikar naivne umetnosti i osnivač i predsednik Udruženja padinskih slikara „Žeđ“. Upravo Žeđ i nedostatak vode, dugogodišnji problem žitelja Padine, dominirali su na njegovim slikama. Posebna tema koja je godinama inspirisala Husarika bila je istorija Troje. Prema njegovim rečima, drevna Homerova Troja nalazila se u Banatu. Takođe je pokušao da sebi svojstvenom bojom izrazi osećaj duševne topline i idiličnog karaktera seoskog života. Izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama kod nas i u inostranstvu. Za svoje slikarsko stvaralaštvo je dobio brojne nagrade i priznanja: Oskara za umetnost i tehniku u Milanu, Počasnu doktorsku titulu u Napulju, Orden viteza književnosti i umetnosti Francuske Republike i brojna druga. Preminuo je 2017 godine u svojoj rodnoj Padini.

    Izložbu njegovih radova u galeriji Gradske biblioteke Pančevo organizuje Galerija Naiva Art Kult iz Kovačice. Izložba će svećano biti otvorena u 19 sati.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    PANČEVO: Izložba Kluba veterana ULUS-a

    U sklopu obeležavanja Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja koji su ove godine istoga dana, 18. maja, Narodni muzej Pančevo organizuje izložbu Kluba veterana […]

    Festival vina „Wine Weekend“ u Pančevu

    U Narodnoj bašti od 24. do 26. maja 2024. godine, pančevci i posetioci iz okolnih mesta imaće priliku da uživaju u nezaboravnom vinskom iskustvu tokom festivala „Wine […]