• Jedinstveni graditelj violina iz Kovačice

    Graditelj violina iz Kovačice Jan Nemček ručno izrađuje instrumente na način kako su to radili stari italijanski majstori. Kupci su mu najčešće iz Amerike, Rusije i Kine. Na njegove violine čeka se godinu dana, a za izradu jedne potrebno je oko 200 sati rada. Nemčeku, koji se ovim poslom bavi više od 4 decenije, ove godine uručeno je i Sretenjsko odlikovanje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Jedinstveni graditelj violina iz Kovačice
    Foto: Pixabay

    Jan Nemček, graditelj violina iz Kovačice, poznat je širom sveta po ručnoj izradi ovih instrumenata na način kako su ih stvarali čuveni majstori od Amatija do Stradivarija.

    Gradnja počinje još u šumi jer od pravilnog izbora smrče i javora zavisi kvalitet.

    Među smrčama koje se koriste za gornju tablu, koja produkuje ton, imate onu koja zvuči rezonantno i onu koja nije takva. I zato mi odlazimo u šumu i biramo ona stabla koja su rezonantna. Onda se donosi u radionicu i suši nekoliko godina. Zatim sve radimo ručno po tehnologiji starih italijanskih graditelja. Dvesta sati traje izrada od početka do kraja„, rekao je Nemček.

    Po izuzetnoj rebrastoj teksturi javora naš region je vodeći u svetu, a posebno redak i dragocen je ptičiji javor. Slavni Stradivarij je samo jedan instrument od njega napravio, kaže Nemček i dodaje da je u prilici da napravi više jer je u Lici pronašao ovakvu vrstu javora.

    Porudžbine stižu iz celog sveta. Najviše kupaca je iz Amerike, Rusije, Kine. Njegove violine sviraju mnogi poznati muzičari, a oko tridesetak instrumenata poklonio je talentovanoj deci iz Srbije.

    Nemček se bavi i restauracijom violina, a poseduje tri izuzetno vredne.

    Gvadanini to je učenik Stradivarija iz 1795. To smo mi restaurirali i onda otkupili. Drugi instrument je još stariji iz 1687. To mi je jedan nemački turista pokonio. Bila je razbijena. Rekao je ako možete uradite nešto s tim ja bih je ionako bacio i sada je ona vrlo vredan instrument. Najstarija violina je iz 1510. rađena u Pragu„, kazao je on.

    Nemček je druga generacija graditelja violina. Posao je učio od strica, a kasnije od Lidije Paržik Tanasijević, prve žene graditeljke violina. Od nje je nasledio dragocenu literaturu i poseban alat koji su mu pomogli da se probije u svetski vrh kada je u pitanju izrada ovog instrumenta.

    Njegovu kuću umetnosti posećuje na hiljde turista iz celog sveta.

    Dobijao je brojna priznanja, a poslednje i jedno od najdražih je Sretenjsko odlikovanje – zlatna medalja za zasluge koja mu je nedavno uručena povodom Dana državnosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    PANČEVO: Izložba Kluba veterana ULUS-a

    U sklopu obeležavanja Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja koji su ove godine istoga dana, 18. maja, Narodni muzej Pančevo organizuje izložbu Kluba veterana […]