• KUD Stanko Paunović NIS-RNP – Kulturni ponos Pančeva kroz generacije

    Kulturno umetničko društvo (KUD) Stanko Paunović NIS Rafinerije nafte Pančevo predstavlja jedan od najstarijih i najznačajnijih ansambala u Srbiji. Osnovano još 1948. godine, društvo je započelo svoj put kao Društvo železničara Pančeva. U to vreme, tamburaška i horska sekcija bile su nosioci kulturnog života društva, dok je folklorna sekcija nastala nešto kasnije. Folklorna sekcija vremenom je postala najbrojnija, noseći duh narodne tradicije kroz generacije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KUD Stanko Paunović NIS-RNP – Kulturni ponos Pančeva kroz generacije
    Foto: 013info

    Od 1977. godine, KUD ulazi u novu fazu svog razvoja zahvaljujući podršci Rafinerije nafte Pančevo, koja postaje njegov dugogodišnji sponzor, a saradnja traje i danas.

    Društvo broji oko 550 članova, a organizovano je kroz 14 folklornih ansambala. Od najmlađih članova u folklornom zabavištu, do veterana starijih od 70 godina koji i dalje vredno vežbaju, nastupaju i putuju.

    Očuvanje tradicije kroz muziku i ples

    KUD Stanko Paunović NIS-RNP ima i muzičke sekcije, kao što su narodni orkestar, škola sviranja na tradicionalnim instrumentima poput frule, kavala i tambure, te ženska i muška pevačka grupa. Ove sekcije omogućavaju mladima i starijima da uče i prenose dalje bogatstvo srpske muzike i igre.

    Jedan od najvažnijih projekata KUD-a je organizacija festivala „Pančevo – grad igre“, koji će ove godine biti održan po petnaesti put, kao i festival „Etno glas“, koji se tradicionalno održava u novembru u sklopu proslave Dana grada Pančeva. Ovi događaji privlače brojne ljubitelje narodne igre i pesme, potvrđujući ugled društva.

    Dejan Trifunović

    Govoreći o trenutnim aktivnostima, Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD-a, izjavio je:

    Trenutno se pripremamo za učešće u programu Festivala folklornih tradicija Vojvodine, koji će se održati 27. septembra u Vrbasu. Naš ansambl, instrumentalisti i grupa pevača, stekli su pravo da se predstave na tom festivalu posle uspešnih nastupa na gradskoj i regionalnoj smotri.

    Međunarodna prepoznatljivost i gostovanja

    Ova godina za društvo je izuzetno bogata događajima i priznanjima.

    Trifunović je rekao da je društvo ovu godinu započelo gostovanjem u Beču, konkretno, učestvovalo je u programu na Svetosavskom balu u palati Hofburg.

    To je bal koji ima najdužu tradiciju, još od 1847. godine i ono što je posebno interesantno je to da smo izvodili i Srpski kadril koji je komponovao Johan Štraus Mlađi po narudžbini Miloša Obrenovića. Imali smo izuzetnu čast i priliku da nastupimo u velelepnoj dvorani. Tom prilikom predstavili su se naši veterani i članovi prvog izvođačkog ansambla. Izvodili smo repertoar koji je primeren tom prostoru, to su bile gradske igre iz Centralne Srbije, Banata, Kosova i Metohije. Nastupili smo i sa kolegama iz Novog Sada, bilo je to veoma lepo predstavljanje.

    KUD Stanko Paunović NIS-RNP je ovog leta učestvovao i na svetskom festivalu igre u Portugalu, gde su članovi ansambla zajedno s narodnim orkestrom nastupali u gradu Figeira da Foš na obali Atlantika. Ova turneja je omogućila članovima KUD-a da predstave bogatstvo srpskog folklora pred međunarodnom publikom, a družili su se sa ansamblima iz Urugvaja, Čilea, Slovenije i Poljske.

    To je bilo dugačko putovanje, trajalo je tri dana i dve noći. Išli smo autobusom, proputovali Evropu, imali smo prilike da obiđemo brojne evropske prestonice i turističke destinacije. U Portugaliji smo imali uspešne nastupe, to je svetski festival. Pored domaćina, učestvovali su ansambli iz Urugvaja, Čilea, Slovenije i Poljske. Programi su bili veoma interesantni“, pojašnjava Trifunović i dodaje da su tu nastupili prvi izvođački ansambl i narodni orkestar.

    Strahinja Savkov

    Jedan od članova društva koji je bio na turneji, Strahinja Savkov, kazao je:

    Bilo je veoma interesantno, upoznali smo dosta tuđih tradicija i videli mnogo interesantnih nošnji“, precizirao je Strahinja.

    Takođe, mlađe sekcije KUD-a su ove godine gostovale u Grčkoj, gde su predstavile program pred publikom u Asprovalti i okolnim mestima.

    Dok se nova sezona priprema, u toku su upisi novih članova, čime KUD nastavlja da okuplja zaljubljenike u tradicionalne igre i pesme iz svih generacija.

    Jovana Velinovski

    Jovana Velinovski, koja je folklorom počela da se bavi sa svega pet godina, preporučuje roditeljima da upišu decu u društvo.

    Sviđa mi se što imamo običaj da posetimo predškolske ustanove i škole, kako bismo deci približili tradicionalnu pesmu i igru. Sve se radi kroz druženje i zajedništvo, a deca mogu mnogo toga korisnog da nauče,“ poručuje Jovana i dodaje da bi ohrabrila roditelje da dovedu decu barem na probni period, ali i da je sigurna da bi nakon toga odlučili da ostanu.

    Nagrade koje potvrđuju izuzetan kvalitet

    KUD Stanko Paunović može se pohvaliti bogatom riznicom nagrada, osvojenih na pokrajinskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.

    Među najnovijim priznanjima su zlatne plakete koje su osvojili dečji ansambli nižih i viših razreda na pokrajinskoj smotri, kao i zlatna plaketa koju je osvojio dečji ansambl viših razreda na republičkom festivalu.

    Posebno bih izdvojio zlatnu plaketu iz 2010. godine, kada je naš ansambl odraslih proglašen za najuspešniji na republičkom festivalu,“ dodaje Trifunović.

    Pored ovih priznanja, KUD je nosilac mnogih prestižnih nagrada kao što su nagrada grada Pančeva za izuzetno dostignuće u oblasti kulture (2003. godine) i umetnosti (2011. godine). Osvojena je i prestižna nagrada „Zlatni vršački venac“, kao i „Beogradski pobednik“, a mnogobrojne specijalne nagrade za originalnost kostima i najbolje koreografije samo potvrđuju umetničku vrednost ovog društva.

    Jedno od najznačajnijih međunarodnih priznanja stiže još iz 1973. godine, kada je KUD osvojio nagradu na Svetskom festivalu folklora u Dižonu u Francuskoj, što je bio trenutak velikog međunarodnog priznanja za rad i trud ovog ansambla.

    Ovo društvo je učestvovalo na najznačajnijim manifestacijama u Srbiji, kao što su Vukov sabor u Tršiću, Mokranjčevi dani u Negotinu, Homoljski motivi u Kučevu, Crnorečje u pesmi i igri u Boljevcu, Ivanjsko cveće u Sivcu, i mnoge druge. Igrači i muzičari društva donose autentične prikaze narodnih igara i pesama, istovremeno promovišući tradiciju i kulturu širom zemlje.

    KUD Stanko Paunović NIS Rafinerije nafte Pančevo ne samo da čuva i neguje bogatu narodnu tradiciju, već je i aktivno promoviše na lokalnom i međunarodnom nivou. Sa velikim brojem članova, raznovrsnim sekcijama i izuzetnim programima, ovo društvo predstavlja pravi simbol kulturnog nasleđa Pančeva i Srbije. Dugogodišnja tradicija, brojne nagrade i uspešna gostovanja svedoče o njihovoj posvećenosti očuvanju i promociji folklora, dok generacije mladih i starijih igrača i dalje sa entuzijazmom grade put ka budućim uspesima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura