• Maćej Obara, Flat Earth Society i chuffDRONE na programu druge večeri 26. Pančevačkog džez fest

    U subotu 4. novembra, druge večeri 26. Pančevačkog džez festivala, u Kulturnom centru Pančeva nastupiće kvartet poljskog saksofoniste Maćeja Obare, orkestar Flat Earth Society iz Belgije i austrijska grupa chuffDRONE.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Maćej Obara, Flat Earth Society i chuffDRONE na programu druge večeri 26. Pančevačkog džez fest
    Maciej Obara Foto: Jacek Poremba

    Festivalsko veče će u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra, otvoriti kvartet poljskog saksofoniste Maćeja Obare, jednog od najistaknutijih protagonista savremene evropske džez scene. Koncerti ovog benda blistaju sjajem Obarinog improvizatorskog nadahnuća, kao i trojice saradnika, u maniru plime i oseke, narastanja i opuštanja tenzije. Iako svira alt, a ne tenor saksofon, Obara je po maniru sličan poznom, spiritualnom Koltrejnu – muziku osećate celim telom i dušom, ali ju je rečima veoma teško opisati. Pored muzike sa aktuelnog albuma izašlog u septembru ove godine, deo programa na Pančevačkom džez festivalu biće posvećen sećanju na slavnog poljskog violinistu i kompozitora Zbignjeva Sajferta, čija je fondacija podržala Obarino gostovanje.

    U 21:30 u istom prostoru nastupiće legendarni belgijski orkestar Flat Earth Society. Pod rukovodstvom multiinstrumentaliste i kompozitora Petera Vermerha, ovaj sastav ostvaruje neverovatan spoj različitih stilova, zanimljiv ozbiljnim džez poznavaocima, ali i zavodljiv za mlađu rok publiku. U njihovom izvođenju sreću se Čarls Mingus i Frenk Zapa, tradicija i avangarda, zahtevno aranžiranje i slobodna improvizacija, ozbiljne note i vrhunska zabava. Ovogodišnja turneja nosi naziv Best of FES 24 Years, predstavljajući rekapitulaciju najzanimljivijih momenata iz njihovog bogatog diskografskog opusa.

    Program u 23h, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, zatvara sastav chuffDRONE koji udružuje petoro harizmatičnih mladih austrijskih muzičara raznovrsnih individualnih interesovanja. Zajedno, oni su pak mudri timski igrači koji uranjaju u međusobne muzičke svetove s punom posvećenošću. Ovaj kvintet ujedinjuje energiju s poezijom, muzički nestašluk sa sviračkom perfekcijom. Zahvaljujući njihovoj kolektivnoj snazi, granice između kompozicije i improvizacije nestaju, a njihovi različiti instrumenti i izrazi spajaju se u nabijen, pulsirajući zvuk, nadahnut i evropskom poetičnošću i kolmenovskim avanturizmom.

    Organizator festivala je Kulturni centar Pančeva uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, i uz podršku kompanije Brose, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Republike Poljske, Ambasade Izraela u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Fondacije Zbignjeva Sajferta, Flanders – Regiona umetnosti, Grada Genta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Pančevačko čitalište na Međunarodnom sajmu knjiga

    Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se ove godine održava pod sloganom „Reč je slobodna!”, štand „Pančevačko čitalište” nalaziće se u Hali 4 i objediniće najvažnije […]