• Majski dani knjige u Pančevu

    Majski dani knjige u Pančevu trajaće od 27. do 31. maja. Svi programi počinju u 20 časova.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Majski dani knjige u Pančevu

    Ovogodišnji Majski dani knjige u Pančevu su u znaku jubileja. Pre svega Gradska biblioteka Pančevo, slavi sto godina postojanja. To je glavni povod za sećanje na jubileje književnih stvaralaca koji su obeležili sam kraj dvadesetog i početak dvadeset i prvog veka. Najpre, književnice Svetlane Velmar Janković koja je preminula pre deset godina i ostavila za sobom jedan od najznačajnijih književnih opusa u posleratnoj srpskoj književnosti. O njenom stvaralaštvu govoriti će književnik i esejista Gojko Božović, njen dugogodišnji urednik u izdavačkoj kući Stubovi kulture.

    Takođe je i godišnjica jednog od najprevođenijih i svetski najčuvenijih domaćih autora, pisca i profesora Milorada Pavića. O stvaralaštvu autora  „Hazarskog rečnika“ govoriće profesor dr Sava Damjanov.

    Foto: 013info

    Iako je prošla godina bila jubilarna za Miloša Crnjanskog, na Majskim danima knjige govoriće se o radu našeg najvećeg romanopisca svih vremena i čoveka koji je proveo nekoliko godina u našem gradu. O Milošu Crnjanskom, govoriće profesor dr. Milo Lompar.

    Obeležiće se i tri decenije od smrti frontmena jedne od najvećih rok grupa sa prostora bivše Jugoslavije Milana Mladenovića. Iz jednog sasvim ličnog ugla, o ovom rok muzičaru, ali i o vremenu u kom je živeo, govoriće umetnica fotografije i književnica Zorica Bajin Đukanović.

    Utorak, 28. maj, predviđen je za dečiji program. U 17 sati će se predstaviti knjiga naše sugrađanke Dragane Mladenović „Kad stvari poljude“, koja će zajedno sa koleginicom Mimom Gavrilov održati knjigoigranjac u Čitaonici gradske biblioteke.

    U dvadeset časova edukativno predavanje o značaju spašavanja ugroženog zemljišta na našoj planeti. O ovom svetskom projektu, govoriće Milica Đurđev i Goran Topić volonteri pokreta Svesna planeta – spasimo zemljište.

    U sredu je još jedan program za decu, a to je predstavljanje knjige „Guguto memeto“ Stefana Mitića Tićme.

    Takođe, od 18. maja, pa sve do 2. juna, u Gradskom parku, biće održan mini sajam knjiga na otvorenom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura