• Kotorski pozorišni festival za decu predstavljen Pančevcima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 21. maj – Promocija 24. Kotorskog pozorišnog festivala za decu i debata ,,Koga zanima dečije pozorište?“ održana je sinoć u Narodnom muzeju Pančevo.

    Učesnici debate i gosti BUDI–ja bili su: reditelj i direktor Kotorskog pozorišnog festivala Petar Pejaković, dramski pisac i direktor pozorišta lutaka ,,Pinokio“ iz Beograda Igor Bojović, glumica Ljubica Beljanski – Ristić, pozorišni i dramski pedagog Dijana Kržanić – Tepavac i Jovana Rakić iz Servisa za savremeni ples ,,Stanica“.

    Kotorski pozorišni festival za decu se tradicionalno održava od 1. do 12. jula u Starom gradu u Kotoru. Na festivalu će biti oko 80 programa koji su stvaralaštvo dece u scenskim, likovnim i muzičkim umetnostima.

    ,,Imaćemo 12 umetničkih radionica koje će biti besplatne – likovne, ples, lutke. Radionice će biti uglavnom za decu, jedna ili dve radionice za profesionalce, glumce i za roditelje. Na festivalu će glumci igrati zanimljive predstave iz Ukrajine, Nemačke i Španije. Predstave će se održavati na letnjoj pozornici u Starom gradu u Kotoru, u pozorištu u zatvorenoj sali i na trgovima“, rekao je direktor Kotorskog pozorišnog festivala Petar Pejaković.

    Preteča Kotorskog festivala je pozorišni festival u Šibeniku koji se održavao do 1993. godine, kada se okupila jedna grupa umetnika i napravila festival u Kotoru.

    ,,Mogućnost naših pozorišta da odlaze na festival u Šibeniku je prestala 1993. Tada smo bili jedna država, festival je dobio veliki publlicitet i bio je takmičarskog karaktera, imao je svoj žiri. Odjednom je to postalo malo Sterijino pozorište za decu. Na prvom festivalu predstava ,,Baš čelik“ od Malog pozorišta ,,Duško Radović“ za koju sam radio tekst, dobila je Gran – pri. Koncept festivala se u jednom trenutku promenio, to se dogodilo kada su se države razdvojile i kada je krenula finansijska kriza“, kaže dramski pisac Igor Bojović.

    Premijera predstave ,,Škrti berberin“ koja je održana u petak u Pančevu biće predstavljena na Kotorskom festivalu. Cilj Kotorskog festivala je podsticanje kreativnosti kod dece, a pozorišne predstave su prilagođene deci svih uzrasta.

     Odgovor na pitanje ,,Kome je potrebno dečije pozorište?“ dala je glumica Ljubica Beljanski – Ristić.

    ,, Pozorište za decu je potrebno nama koji smo bili deca i onima koji će biti odrasli. Pozorište se bavi životnim situacijama i daje potpuno drugu dimenziju osećanja, pogleda, raznih stvari koje su važne za život. Za pozorište smo potrebni mi i neki prostor koji može biti veliki ili mali. Kotorski festival, takvo pozorište za različite uzraste i takav grad  su potrebni pozorištu i pozorište gradu i svetu“, ističe Ljubica Beljanski – Ristić.

    Predstavnici Kotorskog pozorišnog festivala poklonili su Pančevu i BUDI–ju odeću od lutke koju imaju u Kotoru i koja je visoka 14m.

    Promocija 24. Kotorskog pozorišnog festivala za decu i debata ,,Koga zanima dečije pozorište?“ održana je sinoć u Narodnom muzeju Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura