• Nekadašnji pančevački gimnazijalac Darko Tuševljaković dobitnik Andrićeve nagrade

  Andrićeva nagrada za 2022. godinu pripala je Darku Tuševljakoviću za zbirku priča „Hangar za snove” u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” iz Sombora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nekadašnji pančevački gimnazijalac Darko Tuševljaković dobitnik Andrićeve nagrade
  Foto: privatna arhiva

  Darko je nekadašnji pančevački gimnazijalac, nagrađivani autor. Ljubiteljima fantastike, kao žanra, dobro poznato ime.

  – Veliko je iznenađenje i čast naći se među velikim imenima koji su do sada dobili ovu nagradu. Posebno mi je značajno što je ona usko orjentisana i dodeljuje se za pripovetke . Moja knjiga je zbirka kratkih priča, crtica. To je stara književna forma a ipak kratke priče često ostanu ispod radara – kaže Tuševljaković. 

  “Hangar za snove” čine priče u kojima se prožima realnost i fantastika, koje vode u stvarno i nestvarno.

  – Knjiga se čita u dahu, pojedine priče se mogu doživeti kao pesme u prozi, ono što ostaje kada ih pročitate su slike, govore o osećanjima. Ima i onih koje prate klasičnu formulu u kojem je događaj ispričan. Nekada čisto realistično a nekada kao fantazija, nema posebnog pravila i koncepta. Obično ne razdvajam ono stvarno od nestvarnog – kaže autor za 013info.

  Darko Tuševljaković stvara intrigantan i autentičan pripovedni svet, koji obnavlja književne tradicije srpske fantastike. Piščeve distopijske vizije prožete su elementima horora, naučne leksike i filmske tehnike, premda uveliko prevazilaze okvire žanrovske proze. Knjiga Hangar za snove ističe se po liričnosti i ekspresivnosti izraza, bogatstvu imaginacije, duhovitom poigravanju sa horizontom očekivanja čitalaca i smislu za savremenost, ocena je žirija  u sastavu: dr Branko Vraneš (predsednik), i članovi dr Mina Đurić i dr Marko Avramović.

   Nagrada će biti uručena u Zadužbini Ive Andrića, 10. oktobra, na dan piščevog rođenja, u 11 časova.

  Inače, Darko Tuševljaković za roman “Jaz” dobio je 2017. Evropsku nagradu za književnost.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  OPOVO: U sredu otvaranje izložbe fotografija Rajka Karišića

  U sredu, 29. novembra, u 19 časova, u galeriji „Jovan Popović“ u Opovu biće otvorena samostalna izložba fotografija Rajka Karišića iz šest ciklusa koji su objavljeni u monografiji „Karišić – 50 godina kontinuiranog bavljenja umetnošću“.