• FOTO: Sveti Sava nas je učio ljubavi, miru i praštanju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – U prepunoj dvorani Kulturnog centra Pančeva, u sredu 27. januara, održana je tradicionalna Svetosavska akademija.

    Svečanost je otvorilo Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, koje je na čelu sa dirigentkinjom mr Verom Carinom izvelo Himnu Svetom Savi.

     

    Pozdravni govor održao je Protojerej Radoslav Milanović:

    „Sveti Sava je postao simbol srpske nacije. On je oplemenio dušu Srbije vrlinama koje je propovdeo na razumljiv način. Tako je postao poseban vid pravoslavlja, naše Svetosavlje. Naučio je svoj narod šta je ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast i dostojanstvo. Za sve što je učinio u oplemenjivanju srpske narodne duše dugujemo mu veliku zahvalnost. Juče, sinoć danas, večeras širom sveta gde Srbin postoji, veliča se ime Svetoga Save. Služe se svete liturgije njemu u čast, organizuju akademije.  Đaci ga proslavljaju kao svog zaštitinika, uz lomljenje slavskih kolača, a Sveti Sava gore pred prestolom tvorca, kleči i moli za srpski rod. Dozvolite i ovde večeras da svako na svoj način doprinese ovogodišnjoj proslavi našeg velikana, i svi zajedno, da ga zamolimo da i dalje bdi nad našim narodom, našom decom, da bude saputnik u njihovom izrastanju i sazrevanju.”

     

    Protojerej Radoslav, je nakon pozdravnog govora najavio Besedu na temu „Nacionalno i ekumensko u delu Svetog Save” koju je priredio Protojerej stavrofor dr Dragan Milin.

     

    Iz besede:

    „Ako pogledate našu crkvu, mi smo direktno protiv Svetog Save. On je izašao iz vizantijskog zagrljaja, a mi se njemu vraćamo. On je inače u shvatanjima bio i ekumenista. Otvoren je bio, nije se krio u svoju keliju. Pa kad je putovao, imao je dva putovanja za Svetu zemlju, on je preko našeg primorja razgovaro sa katoličkim biskupima. U Egiptu je išao u Kairo i razgovarao sa muslimanima. Nije bežao od njih. “ , rekao je dr Milin i dodao „Postoji mišljenje da je buket lepši ako je od različitog cveća. Katolicizam je univerzalan, vi nemate nemačku rimokatoličku crkvu, francusku. Ne. Oni su svi rimokatolici. Dok se pravoslavne crkve tako i zovu: ruska crkva, rumunska crkva, bugarska, srpska crkva. Pa ako Irci imaju Svetog Patrika, kao zaštitinika, Francuzi Svetu Jovanku Orleanku, Italijani Svetog Franju, Rusi Svetog Vladimira,a Srbi imaju svog Svetog Savu.

     

    U kulturno-umetničkom delu programa učestvovao je i Dečji hor Pančevačkog srpsko crkvenog pevačkog društva na čelu sa dirigentkinjom Borjanom Stražmešterov, Dečji ansambl KUD-a „Stanko Paunović” NIS RNP, Trio „Vran gavran” sa muzikom iz ciklusa „Klasje” i prvi izvođački ansambl KUD-a „Stanko Paunović” NIS RNP.

     

     

     

    Dramski užitak priredila je članica Dramskog studija „Atelje mladih” Marija Banjac, kao i dramski umetnik Gojko Baletić, prvak Narodnog pozorišta u Beogradu.

     

     

     

    M. M. Veličković

    U prepunoj dvorani Kulturnog centra Pančeva, u sredu 27. januara, održana je tradicionalna Svetosavska akademija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura