• Predavanje Vladete Jerotića „Stalna savremenost Njegoševa“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Akademik Vladeta Jerotić održao je predavanje na temu „Stalna savremenost Njegoševa“, u četvrtak, 21. januara, u prepunoj čitaonici Gradske biblioteke Pančevo

    Velikom broju zainteresovanih, među kojima je bilo i onih kojima nije smetalo da stoje dva i po sata, doktor je predstavio svoje tumačenje stihova „Gorskog vijenca“, ali, uz neprestane digresije, i svoje viđenje različitih društvenih, patoloških, filozofskih, verskih i rasnih problema.

    – O Njegošu ima mnogo knjiga i mnogo članaka, dok ću ja promucati nešto, što ste mozda čuli. Ipak, lepo je što ova tema izabrana – su reči kojima je doktor započeo svoje predavanje. 

    Pored „Gorskog vijenca“, Jerotić je istakao važnost „Luče mikrokozme“, koja, prema njegovom mišljenju, predstavlja svetski ep. Ta njegova poema svrstava se u isti red sa Danteovom „Božanstvenom komedijom“ i Miltonovim „Izgubljenim rajem“. 

    Nakon Njegoša, književnik je objašnjavao različite fenomene i probleme u našem društvu. 

    O prijateljima

    – Srbi uvek imaju sto prijatelja, jer ih sklapaju brzo, najčešće u kafani. Medjutim, dva, tri prijatelja, imate, dragi moji, za ceo život. Biće sa vama u najgorim trenucima. Prijateljstva koja se stiču posle samo nekoliko meseci, ili dana, ili godina postaju neprijateljstva. Ipak, takvi smo, ali imamo i nešto pozitivno, pa ne smemo pričati samo negativno, kao ni o čoveku uopšte. 

    O ljubavi

    – Nisam se usudio da pišem razliku, ali postoje tri vrste ljubavi. Prema roditeljima, prema partneru i prema deci. Istraživanja u Americi su pokazala da je najveći bol kada umre partner, pa deca, a na kraju roditelji. Ne znam da li su tačna. Na Balkanu je uvek prvo dete. 

    O seksu

    – U seksu ima neke zagonetke, nekog stida. Iako živimo u bestidnom vremenu, u seksu postoji istinski stid, arhetip u nama. 

    O braku i deci:  

    – Posle dece, odnos između supružnika se menja, na bolje ili na gore. Drugim rečima, ili se vole još više, ili ljubav polako opada. 

    Doktor je jos istakao da je veoma bitan rad na sebi, koji vodi u zdrav i ispunjen život. 

    Pri kraju izlaganja, osvrnuo se i na film. 

    – Ako vas mrzi da čitate „Anu Karenjinu, pogledajte film. Nemojte čitati skraćene verzije; to je Amerika izmislila. Mnogo im je i „Rat i mir“, pa su saželi. Mladi ako imaju intuiciju, čitaće, ali ima koristi i od filma, i tu neka intuicija radi – objasnio je Jerotić.

    Po završetku predavanja, Jerotić je, pre fotografisanja sa publikom i potpisivanja svojih knjiga, podrobno odgovorao na dodatna pitanja. 

    Susret sa Jerotićem organizovalo je Udruženje Las Hentes u saradnji sa Gradskom bibliotekom Pančevo. 

    Jelena Katana

    Akademik Vladeta Jerotić održao je predavanje na temu „Stalna savremenost Njegoševa“, u četvrtak, 21. januara, u prepunoj čitaonici Gradske biblioteke Pančevo. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura