• OPOVO: Izložba „Preobražaj“ Nine Peleš od 27. aprila

  Izložba Preobražaj autorke Nine Peleš, biće predstavljena u Galeriji Jovan Popović u Opovu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OPOVO: Izložba „Preobražaj“ Nine Peleš od 27. aprila

  Izložbu će 27. aprila u 18 časova otvoriti direktorka Galerije Jovan Popović, Katarina Nikolić Ralić, istoričarka umetnosti, Ivana Milinković i autorka.

  Umetnica Nina Peleš, Beograđanka koja živi i stvara u Londonu, intenzivnim koloritom i provokativnom figuracijom napušta paradigmu umetnosti modernog i postmodernog doba koja je zasnovana na isticanju važnosti koncepta i značenja naspram čulne izražajnosti. Dok stvara prepušta se „diktaturi podsvesti“ ulazeći u meditativno stanje koje joj dozvoljava da sledi skrivenu sliku emocionalno, ali i kognitivno.

  Dela ove umetnice nose mogućnost višestrukih značenja i dozvoljavaju nekoliko nivoa čitanja poruka koje je Peleš u njih učitala. Preko neobičnih naziva dela, specifičnog jezika simbola posmatrač dolazi do preobražaja kao klimaksa u iščitavanju misonih procesa umetnice prenesenih na slikarsku podlogu. Koristeći široke nanose boje umetnica se opire statičnosti prikaza i dobija efekat preobražaja. Raskomponovane figure se međusobno stapaju, prelivaju se jedna iz druge, u vrevi zamisli rođenih u amfiteatru podsvesti Nine Peleš. One nam ukazuju na to da je jedina stalnost promena.

  Nina Peleš svoje figure smešta unutar različitih teritorijalnih, političkih, socijalnih i emocionalnih kategorija ističući time ambivalentnost samospoznaje. Njene intenzivne slike, na kojima se osobine (prikazanih) subjekata umnožavaju i međusobno prožimaju, personifikuju sve slojeve sopstva jedne individue. Ti slojevi u potpunosti predstavljju ličnost same umetnice, ali i onog koji ih posmatra, navodi se u pozivu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Predstava „Ona“ na sceni Kulturnog centra Pančeva

  Autorski projekat Mie Knežević, Mine Osić i Jelene Đulvezan Milković, pozorišna predstava „Ona“, biće izvedena na Sceni Kulturnog centra Pančeva u ponedeljak, 27. maja u 19.30. Režiju […]

  Koncert filmske muzike u Kulturnom centru Pančeva

  Tamburaški centar “Tamburatorijum” najavljuje koncert posvećen najlepšim melodijama sa velikog platna, koji će se održati 3. juna sa početkom u 19.00 časova u Kulturnom […]