• Otvoren Freedom Art festival

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Obraćanjem Nenada Maletina, direktora pančevačkog „Doma omladine“ u nedelju, 23. avgusta, otvoren je prvi „FreeDOM Art festival“.

     

     

    „Danas započinjemo naš 1. FreedomART festival simbolično sa našeg Trga SlobodeOvu gradsku manifestaciju Pančeva, FreeDom Art festival, koji organizuje Dom omladine Pančevo, započinjemo kulturom sećanja na žrtve nasilja, porukama antifašizma i aktivističkom akcijom precrtavanja nasilnih grafita i poruka mržnje sa ulica našeg grada. Započinjemo i rušenje generacijskog jaza, jer sa nama su članovi i članice Hora Smilje,  koji će nas podsetiti da je za slobodu neophodna pre svega, ljubav i hrabrost“, rekao je Maletin.

     

     

    Nakon svečanog otvaranja nastupio je mešoviti kamefni hor „Smilje“, čiji su članovi pripadnici dnevnih centara i klubova Gerontološkog centra Beograd. Hor je Pančevcima i gostima Festivala predstavio svoj repertoar partizanskih pesama. Publika na Trgu slobode je imala priliku da čuje pesme koje odavno nisu deo popularnog horskog repertoara: BilećankuKonjuh planinom, Po šumama i gorama  Za svoj nastup, hor je nagađen gromoglasnim aplauzom prisutnih.

     

     

    Posle koncerta, u saradnji sa Regionalnim volonterskim centrom Pančevo, organizovana je akcija „Presvlačenje“, tokom koje su volonteri prekrečili grafite na pančevačkim zidovima koji nose poruku mržnje, dodajući na njih logo „freedom“ i sliku golubice.

     

     

     

     

     

    Vrhunac prvog dana FreeDom Festivala, je predstava „Afanisis ili o presvlačenju“ Grupe „Hajde da…“ koja je hibrid dramskog, plesnog, fizičkog i dokumentarnog teatra, a u određenim delovima omogućava interakciju sa publikom. Pančevačka publika, koja je napunila dvoranu „Apolo“, imala je priliku da vidi predstavu koja ukazuje na pobunjenički karakter transvestitizma, ali pojavu presvlačenja postavlja u politički i partijski kontekst. Dok transvestitizam posmatra kao subverzivan, na političko presvlačenje (politički vestitizam) ukazuje kao na praksu čija je funkcija da do promena nikada ne dođe. U jednom trenutku, vođen odličnim konceptom Grupe „Hajde da…“, deo publike je izašao na scenu i učestvovao u predstavi.

     

     

    Prvi dan „FreeDOM Art“ festivala je priveden kraju, a više nego pozitivna rekacija publike nam sugeriše kako je Pančevo dobilo jednu izuzetno kvalitetnu manifestaciju. Pred nama je još sedam dana pažljivo osmišljenog programa.

     

     

    Obraćanjem Nenada Maletina, direktora pančevačkog „Doma omladine“ u nedelju, 23. avgusta, je otvoren prvi „FreeDOM Art festival“. Usledio je koncert Hora „Smilje“, akcija volontera i predstava „Afonisis ili o presvlačenju“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura