• Pančevki Jeleni Angelovski nagrada Zmajevih dečjih igara za najbolji roman

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nagrada „Rade Obrenović“, koju Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre dodeljuje autoru najboljeg romana za decu i mlade, pripala je ove godine Jeleni Angelovski za knjigu „Mika“ u izdanju Službenog glasnika.

  Kako saopštavaju iz Zmajevih dečjih igara, ovu odluku je doneo žiri: dr Dragoljub Perić, profesor srpske i južnoslovenskih književnosti, Vladislava Vojnović, književnica i dramaturškinja i Elizabeta Georgieva, književnica i bibliotekarka.

  Žiri se rukovodio stavom da knjiga za decu treba da bude estetski objekat koji mladog čitaoca istovremeno zabavlja i poučava, ali diskretno udovoljava i zahtevima nešto starije publike da se ispod fabuliranja otkriva i duboki smisao ispripovedanog.

  „Upravo takav je roman „Mika“, sa razvijenim intercitatnim dijalogom s književnom tradicijom i sveukupnom pop-kulturom, uz zdrave doze ekoaktivizma i osvežavajući, a nekorumpirajući optimizam. Reč je o kompleksnoj, zanimljivoj, višeslojnoj priči koja drži čitalačku pažnju od početka do kraja knjige“, rekli su iz ZDI.

  Jelena Angelovski kako ističu, izuzetno vešto spaja zadatak knjige (predstavljanje azbuke) sa glavnim junakom i događajima u njegovoj svakodnevici.

  Osim inteligentno osmišljenog predstavljanja slova azbuke, ova knjiga donosi sliku života “naših preko”, njihove bitke u novom okruženju, traganja, nedoumica, sumnji.

  Knjiga se bavi i socijalnom kritikom, multikulturalnošću, porodičnim odnosima, analizom društva „tamo i ovde“.
  I sve to kroz priču dečaka Mike kojem Mika Antić svojim prisustvom i poezijom pomaže da razume svet i shvati probleme s kojima se sreće i koji ga tište.

  „Spretno komponovano, pismeno, duhovito, edukativno štivo lepog i bogatog jezika sa uzbudljivim ilustracijama Luke Tilingera koje se savršeno slažu sa pričom“, dodaje se u saopštenju.

  Pored nagrađenog, u užem izboru romana iz ovogodišnje produkcije, našla su se i izdanja Kreativnog centra: „Masamba lutalica“ Gordane Maletić i „Novčić sudbine“ Ivane Nešić, IP Laguna: „Bajka o bajalicama“ Vojislava Todorovića, „Serafina Krin i srce sveta“ Aleksandre Filipović i „Eva i njen Roksi“ Srđana Anđelića, i IK Pčelica „Mladunče“ Miloša Mihailovića.

  Nagrada će laureatkinji biti uručena 6. decembra ove godine, na svečanosti „Zmajev dan“ u čast godišnjice rođenja Jovana Jovanovića Zmaja.

  Nagrada „Rade Obrenović“, koju Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre dodeljuje autoru najboljeg romana za decu i mlade, pripala je ove godine Jeleni Angelovski za knjigu „Mika“ u izdanju Službenog glasnika.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Vajari iz Pančeva u Galeriji Doma omladine u Beogradu

  Vajari sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz Pančeva, studenti treće i četvrte godine, predstavljaju svoje radove. I to na 52. Izložbi crteža i skulptura malog formata u galeriji Doma […]

  PANČEVO: PA-ŠA project u dvorani Apolo

  Dom omladine Pančevo je prošlog leta, u cilju podrške omladinskoj muzičkoj sceni, ponovo pokrenuo rad muzičkog studija za vežbanje "Pandemonium". […]