• PANČEVO: Bendovi Kal i Naked zatvaraju 20. Ethno.com festival

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Na 20. Ethno.com World music festivalu, u nedelju, 24. septembra, nastupiće bendovi Kal i Naked.

  Ritam nastao kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, popom donosi sasvim nov i originalan zvuk koji se prima od prvog do poslednjeg akorda. Grupa Kal je nastala 1996. godine. Od tada do danas održali su preko hiljadu koncerata u inostranstvu. Učestvovali su na svim značajnim evropskim festivalima: Roskilde festival – Danska, Fjužn festival – Nemačka, Pepsi Siget festival – Mađarska, Berlinale festival – Nemačka, Eksit festival – Srbija, Beogradski festival piva – Srbija, Kustendorf filmski i muzički festival – Srbija, Nišvil džez festival – Srbija…

  U Americi su svirali 2006. i 2008. godine. U sklopu tih turneja obišli su sve značajne američke klubove, kao što je Džoov pab u Njujorku. U njemu su svirali i muzičari poput: Lenarda Koena, Dejvida Brna, Ričarda Tompsona, Doli Parton, Šinejd O˙Konor, Nore Džouns, Juse N˙Dura, Dejvida Gilmora i mnogi drugi.

  Na drugoj američkoj turneji, 2008. godine, odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju s jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija – Gogol Bordelo.

  Do sada su objavili četiri CD-a: Tradicionalna muzika Srbije, KAL (2006), Radio Romanista (2009) i Romologija (2013). Za KAL i Radio Romanistu produkciju je potpisao Majk Nilsen, poznat po saradnji s najvećim svetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Andervorld, Snou patrol, Kjur, Džemirokvaj.

  Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe, pored muzike, bavi se i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. U filmovima je sarađivao kao prevodilac za romski jezik. Za film Emira Kusturice – „Crna mačka, beli mačor”, Dragan Ristić je napisao tekst za pesmu „Bubamara”, koja je postala hit. Kal je otvorio i prvi Kustendorf 2008. godine. S finskim bas gitaristom Semi Jafom je u Helsinkiju svirao i zajedno su osmislili i ostvarili mnoge muzičke projekte.

  Neke od nagrada koje su osvojili:

  • 2007. prvo mesto na evropskoj top-listi World Music;
  • 2007. nagrada Davorin Popović za najbolji video na prostorima bivše Jugoslavije 2007. godine;
  • 2009. drugo mesto na evropskoj top-listi World Music;
  • 2009. ušli su u top 20 World Music CDs za album KAL;
  • 2014. prvo mesto na evropskoj top-listi World Music za album Romologija;
  • 2016. Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za izuzetan doprinos u oblasti kulture.

  Njihova muzika nosi balkanski stil i romski ritam. Originalan i neočekivan miks koji u isto vreme zvuči i tradicionalno i urbano. To je čista estetika mola, zato ne čudi što su zapadni, muzički kritičari stil koji je romska grupa Kal unela u naše živote nazvali Rock´N´Roma ili Gypsy Rockabilly.

  Grupa će nastupiti u sastavu:

  • Dragan Ristić gitara, vokal
  • Dušan Gnjidić bubnjevi
  • Vojo Marković bas i vokal
  • Miloš Kostić harmonika
  • Milan Veljković violina i vokal

  Sastav Naked osnovan je u Beogradu, 2006. godine. Odmah je privukao pažnju lokalne publike i izdvojio se na muzičkoj sceni Srbije zahvaljujući slojevitom i energičnom muzičkom izrazu, prijemčivim, istovremeno intrigantnim autorskim kompozicijama, te kompaktnom, uigranom svirkom. Dodatak pomenutom predstavljaju ubedljivi scenski nastupi i imidž članova grupe, koji bi se najjednostavnije mogao opisati kao „veoma kul”.

  Sastav je počeo kao kvintet (dve bas-gitare, gitara, bubnjevi, violina); potom su u formi seksteta (s dodatkom harmonike) snimili prva dva albuma, da bi nakon toga formacija konačno bila svedena na kvartet, što je dovelo do veće promene u zvuku benda i do prekretnice u radu i karijeri. Albume grupe krase i divne saradnje s umetnicima poput multiinstrumentaliste Amira Gvircmana i pevačice Tal Tulu Ben Ari iz Izraela.

  Zašto se zovu Naked? Zato što vole iskrenost, otvorenost, istinu, čistotu, ogoljenost, demistifikaciju… Zato što članovi grupe nose u sebi emotivni spektar koji je klijao u njihovim dušama i umovima najpre tokom bezbrižnog ranog detinjstva, a potom i sazrevanja u nezahvalnim društvenim okolnostima na prostoru bivše Jugoslavije, u atmosferi nemaštine, mržnje, straha, nasilja, hiperinflacije, rata, bombardovanja, opšteg društvenog pada… U atmosferi u kojoj su se istovremeno mogle razvijati i plodne ideje o slobodi, nadi, dobrim vibracijama, ljubavi, preduzimljivosti…

  Naked je jedan od najvitalnijih predstavnika world music scene Srbije.

  Uzlaznu putanju njihove karijere podržava dobar ritam objavljivanja albuma, kao i postepeno širenje kruga poklonika, najpre preko granica Srbije, potom regiona, a konačno i Evrope. Bend je do sada nastupao na četiri kontinenta. Pored više od 500 zasebnih koncerata, klupskih svirki i nastupa na festivalima u Srbiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Rusiji, Češkoj, Izraelu, Španiji, Južnoj Koreji, Holandiji, Danskoj, Brazilu, SAD-u, Švedskoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, tu su i turneje u Južnoj Americi, Italiji, Rumuniji, Indiji… Neke od manifestacija na kojima je Naked učestvovao su: EXIT /Serbia, Babel Sound /Hungary, Danube Festival Ulm /Germany, Colors of Ostrava / Cz Republic, Red Sea Jazz Festival /Israel, Belgrade Jazz Festival /Serbia, Seul Music Week /South Korea, Musica Mundo / Brasil, Ulsan Jazz festival /South Korea, Todo Mundo festival / Serbia, Ragastan music festival /Thar desert India, Jazz in Daegu / South Korea, Mundovivo World music festival /Chile, itd.

  Stil benda je složen, neusiljen, sliven. Elementi balkanskih tradicija, s primesom mediteranskih, afričkih i istočnoevropskih tradicija, u sinergiji s osobenostima džez, fank, rok, fri muzike i puno improvizacije – sve to zajedno stvara prepoznatljivi Naked-zvuk. Taj zvuk u sebi nosi puno emotivnih naslaga – bunt, melanholiju, radost… Svojevrsna „srećna tuga”, kao „opšte stanje” muzičke poetike grupe, naročito je otelotvorena na istoimenom petom albumu, koji je pred nama.

  Grupa će nastupiti u sastavu:

  • Branislav Radojković bas gitara
  • Goran Milošević bubnjevi, udaraljke
  • Đorđe Mijušković violina
  • Ivan Teofilović tenor-saksofon

   

  Na 20. Ethno.com World music festivalu, u nedelju, 24. septembra, nastupiće bendovi Kal i Naked.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  OPOVO: U sredu otvaranje izložbe fotografija Rajka Karišića

  U sredu, 29. novembra, u 19 časova, u galeriji „Jovan Popović“ u Opovu biće otvorena samostalna izložba fotografija Rajka Karišića iz šest ciklusa koji su objavljeni u monografiji „Karišić – 50 godina kontinuiranog bavljenja umetnošću“.