• PANČEVO: Besplatan koncert Beogradskog kamernog orkestra i soliste Ognjena Popovića

    Beogradski kamerni orkestar i solista Ognjen Popović (klarinet) održaće koncert u Dvorani KCP-a, u sredu, 16. oktobra u 19 sati. Ulaz na koncert je besplatan, a na programu su odabrana dela svetskih kompozitora – Mocarta, Štrausa, Hajdn ai mnogih drugih.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Besplatan koncert Beogradskog kamernog orkestra i soliste Ognjena Popovića
    Foto: 013info

    Beogradski kamerni orkestar osnovala je 2021. godine rukovodilac i koncert-majstor Miljana Popović Materni. Pod vođstvom šefa dirigenta i umetničkog rukovodioca Danijela Gajsa i uz stalnogostujućeg koncert-majstora i solistu Stanka Madića, orkestar je brzo stekao svetsko priznanje i ugled. Ostvario je značajne umetničke saradnje, uključujući nastupe sa svetski poznatim solistima kao što su Camilla Nyllund, sir Peter Rose, Juan Diego Flores, Fatma Said, Albrecht Mayer, Daniel Hope i drugi. Činjenica da orkestar nastupa dve godine zaredom na internacionalnom festivalu u Briksenu (Italija), kao i Božićnim koncertima „Zimska priča” u Hamburgu, u jednoj od najprestižnijih sala sveta – „Elbphilharmonie”, svedoče o visokom nivou muzičkog izvođaštva i umetničke izražajnosti orkestra. Orkestar je tokom manifestacije „Beograd svira”, zajedno sa violinistom Stefanom Milenkovićem, premijerno u Beogradu izveo „Karminu Buranu” u aranžmanu za kamerni orkestar i violinu. Beogradski kamerni orkestar je od decembra 2022. godine rezidentni orkestar Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu, najeminentnije sale u Srbiji, što dodatno potvrđuje njihovu ulogu u obogaćivanju muzičke scene Srbije i šire.

    Оgnjen Popović je rođen 1977. godine u Pančevu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studije je nastavio u Štutgartu, a diplomirao je i magistrirao na Visokoj akademiji za muziku u Minhenu, u klasi prof. Ulfa Rodenhojzera. Popović je koncertirao širom sveta kao solista i član kamernih sastava. Kao solista je nastupao sa Minhenskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, Radio orkestrom Valensije, Beogradskom filharmonijom, RTS simfonijskim orkestrom, „Gudačima Sv. Đorđa” i drugima. Kao orkestarski muzičar sarađivao je sa orkestrom Državne opere iz Štutgarta, Nemačkom kamernom akademijom iz Nojsa, Simfonijskim orkestrom iz Pasaua, Festivalskim orkestrom Maribor. Osvajao je nagrade na takmičenju „Feliks Mendelson” u Berlinu 1998. i međunarodnom takmičenju „Muzičke omladine” u Beogradu 1997. Od 2002. Popović je solo klarinetista Beogradske filharmonije, a iste godine osniva ansambl za kamernu muziku Balkanska kamerna akademija. Sa poznatim nemačkim kamernim ansamblom „Villa Musica” održao je veliki broj koncerata u Nemačkoj i Španiji i snimio kompakt diskove sa delima R. Štrausa i A. Ponkijelija. Svoju autorsku muziku izvodi i snima najpre sa bendom ,,Оgnjen i prijatelji” (četiri CD-a), a potom sa „Оgnjen Popović bendom” CD ,,In my heart”. Za renomiranu Izdavačku kuću „Genuin” iz Lajpciga 2020. godine objavio je kompakt disk u saradnji sa pijanistkinjom Mirjanom Rajić. Čuveni kompozitori Stanojlo Rajičić, Dejan Despić i Ante Grgin posvetili su mu neka od svojih dela. Оgnjen Popović je umetnički direktor festivala kamerne muzike ,,Classic fest&quot” u Pančevu. Držao je majstorske kurseve u Nemačkoj, Španiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i mnogim gradovima Srbije. Od 2015. vodi internacionalnu radionicu za klarinet ,,Deliblatska peščara – Čardak&quot”. Bio je angažovan i kao gostujući docent na akademiji za kamernu muziku ,,Villa Musica&quot” iz Majnca. Od 2010. predaje klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Doktorirao je na FMU u Beogradu 2012. Nemačka Izdavačka kuća „Edition Diewa Verlag” iz Minhena od 2015. godine objavljuje njegove kompozicije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Pančevačko čitalište na Međunarodnom sajmu knjiga

    Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se ove godine održava pod sloganom „Reč je slobodna!”, štand „Pančevačko čitalište” nalaziće se u Hali 4 i objediniće najvažnije […]