• PANČEVO: Doba kada su pred bioskopima bili redovi

    Filmska ostvarenja iz zlatnih 80-ih godina prošlog veka, čije replike se citiraju i danas, pratili su podjednako atraktivni plakati, koje u svom fundusu čuva Filmski centar Srbije. Izbor iz te bogate kolekcije vraća nas u vreme kada se išlo u bioskop. Tako su 34 plakata nanizana na izložbi „Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1980–1989”, postavljenoj u Kulturnom centru Pančeva do 19. februara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Doba kada su pred bioskopima bili redovi
    Foto: 013info

    Najrazličitija likovna rešenja vraćaju publiku u godine kada su se u zamračenim bioskopskim salama „vrtela” remek-dela srpske kinematografije poput „Maratonci trče počasni krug”, „Ko to tamo peva”, „Petrijin venac”, „Majstori, majstori”, „Poseban tretman”, „Kako je propao rokenrol”, „Sabirni centar”…

    „Ova izložba predstavlja otisak osamdesetih godina. Pri izboru plakata vodili smo se, ne samo time koji su najbolji i najbitniji filmovi već i time koji plakati su dobro dizajnirani i odslikavaju baš to vreme, te godine i deo su infrastrukture jedne kinematografije”, reči su Gordana Matića, inicijatora izložbe, koja putuje Srbijom. Izložbu prati i bogati katalog sa prikazom svakog likovnog rešenja, a analizu načinje „definicija” Dorotee Folge Januševske da je filmski plakat meta – poruka, skraćeni umetnički i intelektualni zapis filma za koji je dizajniran – „kap soka” isceđenog iz filmskog voća.

    Ovde se može saznati i da je u to vreme, i pored nepovoljnih društveno-političkih prilika, u SFRJ snimljeno 285 žanrovski veoma raznovrsnih filmova. Za izložbu je odabran, „veoma mali segment tako obimne produkcije, koji je indikator aktuelnih stilskih i umetničkih tokova i mena vremena u kojem su se pojavili, nadilazeći pri tome i vlastitu komercijalnu namenu”.

    Aktuelna postavka u pančevačkom Kulturnom centru nadovezuje se na uspešnu i posećenu istog naziva, ali iz perioda 70-ih godina prošlog veka. Tada je pred publikom prikazan izbor plakata urađenih za popularne ratne spektakle, kao što su „Sutjeska”, „Užička republika”, „Partizanska eskadrila”, kao i plakat filma „Valter brani Sarajevo”, najgledanijeg jugoslovenskog filma, vrhunca „jugo-vesterna”, i mnogi drugi.

    „Ovo je drugi put zaredom da sa zadovoljstvom prihvatamo izložbu Filmskog centra Srbije, jako interesantnu i pravu poslasticu za one koji poznaju i prate srpsku kinematografiju. Većina ovih filmova je prikazivana u našem Kulturnom centru, odnosno u bioskopima koji su nekada radili u Pančevu. Sada se postavkom pomeramo u osamdesete, što je lepa prilika da se publika podseti sadržaja, autora i idejnih rešenja plakata, koji su pratili najpopularnije filmske naslove tih godina”, napominje Ivana Markez Filipović, urednica Likovnog programa Kulturnog centra Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Laslo Blašković večeras u Pančevu

    Književno veče Lasla Blaškovića održaće se večeras, 17. maja, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva u okviru programa Književni kafe s početkom u 19 […]