• PANČEVO: Izložba „Akvizicije 1984-2023“ u okviru obeležavanja 100 godina od osnivanja Muzeja

    Narodni muzej Pančevo u okviru obeležavanja 100 godina od svog osnivanja organizuje veliku izložbu „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Izložba „Akvizicije 1984-2023“ u okviru obeležavanja 100 godina od osnivanja Muzeja
    Foto: Narodni muzej Pančevo

    Izložba će svečano biti otvorena u utorak, 12 decembra, u 19 časova.

    Akvizicije, novonabavljeni predmeti kojima se obogaćuju muzejske zbirke, jedna je od najznačajnijih aktivnosti svakog muzeja.

    – Ulaskom novih predmeta i umetničkih dela u muzejske zbirke, oni se restauriraju, dokumentuju, proučavaju i trajno čuvaju kao deo slagalice veoma bogatog kulturnog nasleđa Pančeva i celog južnog Banata. Novi predmeti stižu do muzejskih depoa, tako i na izložbu poput ove na različite načine, terenskim istraživanjima kustosa, otkupom, razmenom, često i poklonom, kažu iz Muzeja.

    Tradicija organizovanja izložbi novih akvizicija postojala je u Narodnom muzeju Pančevo tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, a  prekinuta je daleke 1983. godine.

    – U ovoj godini velikog jubileja Muzeja i obeležavanja 100 godina postojanja naše ustanove, koja je pored Gradske biblioteke najstarija ustanova kulture u Pančevu, nastavljamo ovu lepu tradiciju. Novom izložbom i katalogom Akvizicija, pokušali smo da napravimo izbor najzanimljivijih i najznačajnijih arheoloških otkrića, istorijskih dokumenata, oružja, komada nameštaja, narodnih nošnji i naravno umetničkih dela, koji su pristigli u Muzej tokom proteklih 40 godina. Koristimo i ovu priliku da se u ime Muzeja zahvalimo svim darodavcima i saradnicima koji su značajno pomogli napore Muzeja u očuvanju našeg kulturnog blaga. Zajedničkim snagama učinili smo da zbirke Muzeja u Pančevu budu od značaja koji uveliko nadilazi lokalne okvire i na ponos cele zajednice, dodaju iz Muzeja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura