• PANČEVO: Izložba crteža „Drugo lice tišine“ od 21. februara

  U Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće predstavljena izložba crteža „Drugo lice tišine“ Nevene Kostić, od 21. februara do 13. marta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Izložba crteža „Drugo lice tišine“ od 21. februara

  Otvaranje je u sredu, 21. februara, u 19.00 sati.

  Sažeta selekcija crteža pripada seriji radova inspirisanih prirodom, kao unutrašnji, lični svetovi, svetovi nadanja i sumnji, ali istovremeno i kao simbolična preispitivanja odnosa prema prirodi, društvu, kulturi. Crtački impuls za analizu i istraživanje prirode taktira i predstavlja dominantno mesto radova nastalih tehnikom ugljen na papiru. Realistično predstavljanje prirode nije kopiranje već lični stav prema njoj. Varirajući temu, koja je samo prividno isključivo naturalistička, ona kreira sopstveni manir, usredsređen na predmete po sebi, apsolutne, skoro mitske u svojoj fizičkoj strukturi i vanvremenskom prisustvu.

  Sadržaj radova može se okarakterisati kao gestualni, nastao kao rezultat sposobnosti opažanja, refleksno predstavljene senzacije, nastale veštim korišćenjem crteža. Pejzaži gone posmatrača na određenu emociju koja nije ni seta ni reminiscencija već unutrašnje kontemplativno osećanje vođeno sirovom snagom same prirode. Potvrđeni stav da realistična umetnost nije mehanička reprodukcija stvarnosti, već da umetnička pojava pokazuje objekat kroz složeni filter misli, proživljavanja, asocijativnih predstava i osećaja umetnika koji nosi zapis. Crtajući transcendentalne pejzaže kao samostalni žanr, uspostavlja se volja unutrašnjeg nagona, ali se i likovnim postupkom materijalizuje vlastito osećanje sveta. Kontrastni odnosi kojima se gradi prostor, ali i način poigravanja linijom i formom opisuju pejzaž. Ostali segmenti mogu se osetiti kroz prisustvo nečega što nije pojavno, a što crteže artikulisano prožima i ukazuje na njen osoben likovni izraz. Pojavno-fizička stvarnost i apstraktni elementi su objedinjeni, a odlikuje ih dinamičnost i slojevitost. Uznemirenost, napetost prizora, crtački široki i oštri potezi, kojima se pridružuje svojevrsna preciznost u grafizmu i paroksizam u pokretu, postaju osnovni elementi stvaralačke metodologije.

  Nevena Kostić (1988, Kragujevac), osnovne i master akademske studije završila je na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo. Izlagala je na preko 30 grupnih izložbi u zemlju i inostranstvu. Učesnik je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih kolonija. Član je ULUS-a od 2015. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]