• PANČEVO: Koncert klasične muzike Ljubice Damčević i Nikole Vidojevića u Kulturnom centru

    U četvrtak, 28. marta u 19 sati, na Sceni Kulturnog centra Pančeva biće održan koncert klasične muzike, u izvođenju Ljubice Damčević i Nikole Vidojevića. Na programu su dela Sergeja Rahmanjinova, Vasilija Mokranjca, Franca fon Večšeja, Isidore Žebeljan, Astora Pjacole i drugih, a ulaz na program je besplatan za sve posetioce.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Koncert klasične muzike Ljubice Damčević i Nikole Vidojevića u Kulturnom centru
    Foto: 013info

    Ljubica Damčević je niže i srednje muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi „dr Vojislav Vučković“ u klasi prof. Biljane Jakšić-Nikolić, a master studije violine je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Špengler. Završila je srednju muzičku školu „Josif Marinković“ u klasi prof. Kristine Ašković na odseku za solo pevanje. 

    Tokom školovanja ostvarila je značajne uspehe na takmičenjima i održala veliki broj koncerata. Usavršavala se sa brojnim violinistima i pedagozima među kojima se izdvajaju Dejan Mihailović, Vesna Stanković, Minčo Minčev, Dejan Bogdanović, Gordan Nikolić, Dejvid Takeno i Stefan Milenković. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. 

    Po završetku studija počinje njena delatnost u pozorištu, kao kompozitorke i violinistkinje, performerke i glumice. Bila je angažovana u brojnim pozorišnim trupama: Mimart, Hleb teatar, Tri groša, Le studio, Madlenianum, a posebno se izdvaja delatnost u DAH teatru. Komponovala je muziku za predstave, filmove i serije. Ostvarila je značajne uloge u predstavama „Čikago“, „Reči od kamena“, „Za tvoje dobro“, „Zemlja/Terra“. Posebno se izdvaja uloga u opereti Astora Pjacole „Maria de Buenos Aires“. Godine 2013. postaje članica kvinteta „Tanguango“. Iste godine sa pijanistkinjom Katarinom Ranković osniva „Katarina i Ljubica duo“. Pored pedagoške delatnosti u muzičkoj školi “dr Vojislav Vučković”, aktivna je i kao orkestarski muzičar. Član je Zemunskog kamernog orkestra, a od 2018. godine postaje član “Balint Kasza Verdi Orchestra” sa sedištem u Gracu, Austrija. 

    Nikola Vidojević stiče niže i srednje obrazovanje u muzičkoj školi „Dr. Vojislav Vučković” u klasi prof. Svetlane Kostić. Dalje školovanje nastavlja na Belgorodskom državnom institutu umetnosti i kulture (Rusija) gde završava osnovne i master studije u klasi prof. Ljubov Semerenko. Trenutno je asistent i saradnik u nastavi na prestižnom Moskovskom Konzervatorijumu „Čajkovski” u Moskvi u klasi prof. Denisa Čefanova (odsek klavir). Učestvovao je na ogromnom broju takmičenja, koncerata, festivala, masterklasova i muzičkih radionica u Srbiji i inostranstvu. Posebno se ističu nastup na svečanom otvaranju festivala „Harmonija” u Belgorodskoj Filharmoniji 2017. godine (Rahmanjinov 2. koncert za klavir i orkestar) kao i nagrade Laureata na takmičenjima „Bartolomeo Kristofori” (Sankt-Peterburg – Rusija 2018. godine) i „Prohorovskoe Polje” (Belgorod – Rusija 2021. godine). Paralelno sa solističkim koncertima, nastupao je kao solista sa simfonijskim i kamernim orkestrima, kao i kamerni izvođač i klavirski saradnik u velikom broju sastava. Pored svih značajnijih sala u Srbiji, nastupao je i širom Evrope (Rusija, Italija, Francuska, Nemačka, Austrija, Poljska, Estonija, Slovenija i mnoge druge). Sarađivao je sa velikim brojem solista, orkestara, profesora i dirigenata. Neki od najznačajnijih su: Nikolaj Luganski, Eliso Virsaladze, Ekaterina Mečetina, Vadim Rudenko, Natalija Trulj, Mikele Rozeti, Dmitrij Filatov, Bernard Parc, Oksana Jablonskaja. Dobitnik je mnogih nagrada, priznanja i stipendija, neke od njih su: „Dositeja”, „Vidovdanska nagrada za stvaralaštvo mladih ”, „Nagrada Studentima”, kao i „Russia Study“, puna stipendija za besplatne studije u Rusiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura