• Pančevo: Kultura na dar za punoletstvo

    Odavno već u Pančevu je primećeno da kada je reč o izložbama, književnim večerima i raznovrsnim kulturnim zbivanjima da njima prisustvuje i u njima učestvuje određeni sastav posetilaca, među kojima je najmanje mladih. Gradska uprava je stoga rešila da obnovi akciju „Kultura na poklon”, u uverenju da će tu situaciju promeniti vaučeri namenjeni omladini koja stupa u svet punoletstva. Svima koji ove godine pune 18 godina sledi poklon vaučer vredan 5.000 dinara, koji otvara vrata kulturnih događaja i sadržaja za koje je do sada morala da se plati ulaznica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pančevo: Kultura na dar za punoletstvo
    Foto: Pixabay

    Tako će pančevački tinejdžeri moći da se besplatno učlane u Gradsku biblioteku i isto tako se upoznaju i uživaju u različitim programima koje organizuju Kulturni centar, Dom omladine, Narodni muzej Pančevo i druge ustanove kulture čiji je osnivač Grad Pančevo. Jedino što je do njih je da iskažu dobru volju i interesovanja, a vaučer mogu podići u Kancelariji za mlade, u zgradi Gradske uprave odakle poručuju da je cilj   akcije da se omladina usmeri na vrednosti iza kojih grad stoji, a to je isključivo kvalitet u kulturi.

    Projekat „Kultura na poklon” pokrenut je pre sedam godina i tada je njegove pogodnosti iskoristilo nekoliko hiljada omladinaca Pančeva. Dotirane su posete kulturnim sadržajima, recimo teatru, koncertima umetničke muzike, ne samo klasične, već i džez i etno zvuka – svega što podrazumeva  umetničko izvođenje, predavanjima o istoriji grada i temama iz života mladih. Spisak mogućnosti će se svakako širiti, pa su izgledni pregovori i sa određenim izdavačima da i kod njih stasali tinejdžeri nabave knjige sa popustom, pored „vukovaca” koje lokalna samouprava svake godine časti za postignuti uspeh tokom školovanja. Manevarski prostor akcije širi se jer će u nju biti uključene ovdašnje ustanove kulture, kao pružaoci usluga, a novac će im biti  sukcesivno refundiran, što će relaksirati gradsku kasu.

    Ono što je isključivo na vlasnicima vaučera jeste odu na biletarnicu ustanove kulture čiji program žele da posete, te umesto kupovine karte, predaju svoju ličnu kartu i vaučer gde će biti upisan naziv i datum održavanja programa, kao i cena karte koja se odbija od poklonjenog iznosa od 5.000 dinara. Mladi mogu da da koriste pogodnosti godinu dana od dana preuzimanja vaučera, odnosno do utroška vrednosti vaučera, a nadležni u gradskoj upravi se nadaju da će posete kulturnim zbivanjima omladini preći u naviku.

    Ideja da se kvalitet u kulturi kreditira je svojevremeno i pokrenuta jer je, kako navode  ovdašnji poslenici u kulturi,  primećeno da u sveopštoj medijskoj ekspanziji preovlađuju zabavljački programi niskog i lošeg kvaliteta i karaktera. Projektom „Kultura na poklon” treba postići dva cilja – podstaknuti afirmaciju kvalitetnih  kulturnih programa i omladinu uputiti u svet pravih vrednosti, u vreme kada su okruženi najrazličitijim informacijama i „bombardovani” lošim sadržajima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura