• PANČEVO: Otvoren 10. Nova Festival izložbom radova strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar

    Deseto izdanje Nova Festivala, posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, otvoreno je 2. oktobra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, izložbom radova Jane Adamović iz Srbije i Tais Gimar iz Francuske. Ove dve umetnice su izabrane kao rezidentkinje u okviru petog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Otvoren 10. Nova Festival izložbom radova strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar
    Foto: 013info

    Stanislas Pjere, savetnik za kulturu i saradnju Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji, na otvaranju Nova Festivala je rekao: “Strip istinski povezuje Srbiju i Francusku. Sporazum koji je potpisan između Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu, Agencije Komunikart, Narodne Biblioteke u Srbiji, Francuskog instituta i Grada Pančeva, učvrstio je veze koje postoje između autora francuske i srpske scene, i doprineo vidljivosti srpskih autora kod francuskih izdavača. Mnogi srpski strip autori rade za francuske izdavačke kuće, a one se interesuju za radove srpskih autora. Upravo to je jedan od razloga što smo odlučili da podržimo Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa, koje omogućuju mladim i nešto starijim autorima i autorkama da odu u Francusku, u hram stripa koji se nalazi u gradu Angulemu, dok grad Pančevo zajedno sa svojim partnerima, svake godine ugosti po jednog francuskog strip autora ili autorku”.

    U Galeriji Milorada Bate Mihailovića otvorene su i izložbe „Breaking the Silence“ sa tablama iz jedinstvenog autorskog stripa „Dosta je sa ćutanjem“, i i izložba „Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji“.

    Na izložbi rezidentkinja Ukrštenih umetničkih rezidencija, prikazan je nagrađeni strip-projekat Jane Adamović „Poreklo izraelsko-arapskog konflikta” koji, prema rečima ove umetnice, treba da ponudi objektivan istorijski pregled korena izraelsko-palestinskog sukoba. Projekat Tais Gimar prati junakinju Leoni, a Kroz njenu priču autorka želi da govori o izgradnji identiteta u adolescenciji, o potrazi za identitetom u okruženju gde je pritisak grupe stalno prisutan. Pored izloženih radova koji su deo rezidencijalnih projekata, publika će moći da pogleda i druge odabrane radove ove dve umetnice.

    Izložbu strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Pančevo i Francuski institut u Srbiji.

    U izradi jedinstvenog autorskog stripa „Dosta je sa ćutanjem“ inspirisanog pričama interseks osoba, učestvovali su i poznati autori/ke domaće strip scene: koscenarista Pavle Zelić i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković Omi. Izdavač je System Comics iz Beograda. Na izložbi će biti prikazane odabrane table iz sva četiri stripa. 

    Strip “Dosta je sa ćutanjem” je nastao kao rezultat višemesečne saradnje koscenarista i strip autorki, u partnerstvu sa Francuskim institutom u Srbiji, Agencijom Komunikart, Udruženjem “Stripotetke” i Goethe-Institutom u Beogradu, i uz podršku Francuske agencijom za razvoj (AFD) i  fondacije Heinrich Böll Stiftung Beograd. 

    Radovi u okviru izložbe Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji nastali su kao rezultat istoimene umetničko-teorijske radionice održane 8. i 9. Juna u Pančevu, a jedan od ciljeva izložbe je i da se kroz strip progovori o široj problematici rodnih normi i ostalim oblicima diskriminacije. Projekat „Fem.Com(ics): reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji” podržan je od strane Vlade Švajcarske u okviru programa “Kultura za demokratiju”, koji sprovodi Hartefakt fond.

    U okviru festivala, u subotu 5. oktobra od 14 do 19 časova, U Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće organizovan i mini-sajam strip izdavača, u okviru kojeg će svoja strip izdanja predstaviti izdavačke kuće System Comics, Besna kobila, Darkwood, Makondo, Beli put, i Lokomotiva, dok će strip autor Ilija Jakovljević predstaviti svoja samostalna DIY izdanja. U okviru Sajma, u 16h biće održana i prezentacija projekta “Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji”.

    Izložba je otvorena do 13. oktobra, a radno vreme galerije tokom trajanja izložbe je od 14 do 20 časova radnim danima, kao i u subotu 5. oktobra tokom trajanja mini-sajma.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura