• PANČEVO: Predstavljanje knjige Miloja M. Rakočevića „Njegošev iskonski logos“

    U četvrtak, 18. aprila u 19:30 časova, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo održaće se promocija knjige Miloja M. Rakočevića „Njegošev iskonski logos“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Predstavljanje knjige Miloja M. Rakočevića „Njegošev iskonski logos“
    Foto: 013info

    O knjizi će govoriti:

    • Goran Marjanović
    • Velimir Abramović
    • Miloje Rakočević

    Autor nam otkriva i dokazuje da je Božanska srazmera (zlatni presek) jedini prirodni način deljenja realne beskonačnosti na unutra koji nas kroz Periodni sistem hemijskih elemenata, preko genetskog koda, vodi do univerzalnog genetskog koda što najzad stvara besmrtnu poeziju Homera, Dantea, Njegoša…

    Veliko pesničko delo Petra Petrovića Njegoša odavno je predmet novih čitanja i sagledavanja iz različitih uglova, pa i u svetlu saznanja i alata koji ne pripadaju samo književnosti. Među najistrajnije istraživače koji Njegošev književni opus interpretiraju kroz prizmu matematike, fizike, biologije i drugih prirodnih nauka spada dr Miloje M. Rakočević, dugogodišnji profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu i Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Pionir u proučavanju genetskog koda i moguće egzistencije univerzalnog prirodnog koda u književnosti i umetnosti, Rakočević je svoje teze dokazivao na delima klasika naše i svetske literature, posebno na primerima pronađenim kod Homera, Dantea, Šekspira, Getea, Puškina, Tolstoja i Njegoša.

    Korak po korak, zaključak po zaključak, autor ide dalje, pa Njegošev govor i jezik posmatra kao svojevrsne matematičke formule koje objašnjavaju mnoge zagonetke života. Brojke i slova, glasovi i njihovi parnjaci objašnjavaju neobjašnjivo i svojevrsnom interesantnom arihmetikom grade nove slike i vizije života i literature. Iskonski logos Vladike Rada u prizmi istrazivanja Miloja Rakočevića estetske i filosofske kategorije zamenjuje novim i budi novo interesovanje za svevremene misli i poruke.

    O prepletu pesničkih i matematičkih elemenata kod Njegoša Rakočević je objavio tri knjige. Jedna od njih, pod naslovom „Njegošev iskonski logos”, objavljena je prvi put pre četvrt veka. Dopunjena novim saznanjima, ovih dana publikovana je ponovo u izdanju beogradske kuće NNK internacional.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Koncert plesača Pančeva povodom Svetskog dana plesa

    Povodom Svetskog dana plesa u ponedeljak, 29. aprila u 18 časova, plesači grada Pančeva, na inicijativu mažoretkinja Pančevačkih Lavica, organizuju koncert na platou ispred Gradske […]