• PANČEVO: Privremeni boravak – prvi muzički album pesnikinje Jasmine Topić

    Prvi muzički album pesnikinje Jasmine Topić finalizovan je u pančevačkom studiju 3X2 pod vođstvom Stefana Gaćeše krajem 2023. godine. Album je nastao na osnovu pesama štampanih u istoimenoj knjizi koju je 2020. objavio Arhipelag.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Privremeni boravak – prvi muzički album pesnikinje Jasmine Topić

    Ova zbirka pesama ovenčana je i nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“ 2021. godine. Ukomponovane pesme predstavljene su u prvobitnom aranžmanu na promociji knjige u Pančevu, u Dvorani Apolo juna 2021. godine, kao i na festivalu „Vila“ u Vrdniku 2022. godine, u sklopu programa Novi Sad – evropska prestonica Kulture i književnog festivala „Milici u pohode“.

    Na albumu Privremeni boravak nalazi se 10 kompozicija autorske muzike u ukupnom trajanju od 43 minuta i devet sekundi sa naslovnim numerama: Jadran Intro (na moru si), To što ti se radujem, Jadransko plavo, Sumrak, Pišem ti pismo, Prijatelji, Letnje veče u Branzviku, Jadran 7 (u ponavljanjima), Kako izgleda odlazak, Šta je to noć donela. Sve pesme su preuzete iz knjige i prilagođene izvođenju, prvobitno na akustičnoj gitari. Autor muzike je takođe Jasmina Topić, a aranžmani i izvođenje numera urađeni su u saradnji sa: Miona Caran Markov (viola), Đurađ Šimić (bas gitara), Goran Zmejkovski (električna gitara), Stefan Gaćeša (bas i električna gitara, produkcija albuma). Posebni saradnici su bili na dve finalne kompozicije, Danijela Olači odsvirala je klavir za pesmu Kako izgleda odlazak, a Ivan Kačavenda, poznat pod muzičkim imenom Ivica, odsvirao je gitare u Šta je to noć donela, i doneo nešto od svog prepoznatljivog zvuka.

    Kako je izgledao istorijat nastanka ovog albuma, objasnila je autorka:

    – Neposredno nakon izlaska knjige iz štampe, razmišljala sam kako bih mogla da je predstavim, a to volim i oduvek radim na nestandardan način. Spontano se desilo da sam počela da sviruckam na gitari pesmu ,,To što ti se radujem“ i odjednom je ona počela da dobija svoje muzičke obrise. Nije to prvi put, imala sam takve pokušaje i ranije i oni su uglavnom ostajali negde za mene, ali je ovog puta iz nekog razloga sve izgledalo i ,,mirisalo“ drugačije. U narednim danima i nedeljama, desilo se isto sa još tri pesme – Jadransko plavo, Sumrak i Letnje veče u Branzviku – a potom u naredna dva meseca još dve: Prijatelji i Pišem ti pismo, pišem ti poruku. Obratila sam se svom drugaru Đurađu koji ima iskustva sa sviranjem i izložila mu ideju. Za početak, trebalo je te pesme izvesti na promociji knjige. Pridružila nam se i Miona koja profesionalno svira violu i tako je nastao mali trio. Nakon promocije, projekat snimanja albuma podržao je Grad Pančevo na konkursu iz oblasti kulture i onda je čitava ideja dobila ozbiljnije obrise. U međuvremenu, pridružio nam se Goran Zmejkovski koji je odsvirao većinu deonica na gitari, a ja sam se borila sa uklapanjem u muziku još tri preostale pesme. U tom trenutku smo već započeli sa radom u studiju. Veoma je komplikovan i dugotrajan taj proces, a ovo je zaista bilo moje prvo iskustvo pa, iako sam znala kako te pesme želim da zvuče, i dalje je trebalo vremena da se one realizuju na pravi način. Presudnu ulogu odigrao je Stefan Gaćeša, u čijem studiju 3X2 smo započeli ovaj proces, a koji je na kraju pomogao i u snimanju bas deonica i u gitarskim solažama. Iako sam neuporedivo bolja u pisanju nego u sviranju, na kraju sam srećna što sam u jednoj pesmi odsvirala kompletno i ritam i solo deonice za gitaru. Album je konačno, posle dve i po godine rada i finaliziran, i sad preostaje da nađe put do slušalaca. Ko bi bili ti slušaoci? Reći ću subjektivno, oni koji su voleli da slušaju i Jadranku Stojaković, i Arsena Dedića, i Ibricu Jusića, i Balaševića, ali isto tako negde se mogu naći tragovi muzike grupe EKV ili Darka Rundeka. Takođe, onih koji vole tzv. jadranski melos ili prizivanje leta i mora. Svakako je muzika koja traži posvećenost slušanju teksta, pa onda i muzičke pratnje – rekla je Jasmina Topić. 

    Foto: Privatna arhiva

    Muzički album Privremeni boravak podržan je od strane Grada Pančeva na konkursu za kulturu i zaveden je kao zvučni snimak u Narodnoj biblioteci Srbije, kao izdanje Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Štampan je u ograničenom tiražu na memorijskim vizit-karticama i dostupan je za preslušavanje i online kupovinu na sajtu Bendcampa: https://jasminatopic.bandcamp.com/album/privremeni-boravak a u planu je da bude postavljen i na Spotify. Takođe, muzika sa albuma može se koristiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram za postove. Prvi singl sa ovog albuma objavljen je jula prošle godine i može se pogledati i poslušati na muzičkoj platformi You Tube:

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Pančevačko čitalište na Međunarodnom sajmu knjiga

    Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se ove godine održava pod sloganom „Reč je slobodna!”, štand „Pančevačko čitalište” nalaziće se u Hali 4 i objediniće najvažnije […]