• PANČEVO: Promocija knjiga „Nauka na drumu Marka Kraljevića – munje i zmajevi“ i „Savremena čitanja apokalipse“

    U petak, 19. aprila u 19.00 časova, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo održaće se promocija knjiga „Nauka na drumu Marka Kraljevića – munje i zmajevi“ i „Savremena čitanja apokalipse“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Promocija knjiga „Nauka na drumu Marka Kraljevića – munje i zmajevi“ i „Savremena čitanja apokalipse“
    Foto: 013info

    Gosti:

    • Aleksandra Ninković – Tašić
    • Aleksandar Gajšek

    Knjiga „Nauka na drumu Marka Kraljevića – Munje i zmajevi“ ne samo da opisuje neverovatan odnos naših Zvezdobrojaca, Pupina, Tesle i Milutina Milankovića prema Marku Kraljeviću, nego i siguran put ka svetoj Srbiji. Kroz priče, anegdote i slike, koje istorija srpske nauke, stavlja na taj put hrabrosti i vrline, put kojim je koračao Marko Kraljević, pokazuje da su posebni ljudi živeli i hodali ovom zemljom.

    Knjiga „Savremena čitanja Apokalipse“ ima za cilj da iznova tematizuje drevni hrišćanski tekst Apokalipse, odnosno Otkrivenja, u vreme intenziviranja različitih apokaliptičnih scenarija, globalnih kriza, pandemija, i ratova.

    Knjiga donosi tekst „Otkrivenja“ u prevodu Emilijana Čarnića, kao i radove savremenih domaćih i inostranih autora iz različitih disciplina, koji osvetljavaju pojedine aspekte Apokalipse, ili analiziraju druga dela nastala pod uticajem Otkrivenja ili nekih njegovih motiva. Pored uvodnog teksta priređivača knjige, Davora Džalta i Danijele Marković, knjiga donosi i sledeće tekstove: „Otkrivenje i otkrivenja” Vladana Tatalovića, „Bivajući i viđenja: ontologija Jovanovog Otkrivenja u prizmi ipostatične filosofije” Gorazda Kocijančiča, „Odjeci vizije Novog Jerusalima u distopijskoj književnosti: Mi Jevgenija Zamjatina” Monje Jović, „Svet kao pepelna predstava: Apokalipsa u romanu Put Kormaka Makartija” Kristijana Olaha, „Završetak Otkrivenja (Otk 22:1–5)” Margaret Barker, i „Ω i A” Davora Džalta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Koncert plesača Pančeva povodom Svetskog dana plesa

    Povodom Svetskog dana plesa u ponedeljak, 29. aprila u 18 časova, plesači grada Pančeva, na inicijativu mažoretkinja Pančevačkih Lavica, organizuju koncert na platou ispred Gradske […]