• PANČEVO: Promocija knjiga „Nauka na drumu Marka Kraljevića – munje i zmajevi“ i „Savremena čitanja apokalipse“

  U petak, 19. aprila u 19.00 časova, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo održaće se promocija knjiga „Nauka na drumu Marka Kraljevića – munje i zmajevi“ i „Savremena čitanja apokalipse“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Promocija knjiga „Nauka na drumu Marka Kraljevića – munje i zmajevi“ i „Savremena čitanja apokalipse“
  Foto: 013info

  Gosti:

  • Aleksandra Ninković – Tašić
  • Aleksandar Gajšek

  Knjiga „Nauka na drumu Marka Kraljevića – Munje i zmajevi“ ne samo da opisuje neverovatan odnos naših Zvezdobrojaca, Pupina, Tesle i Milutina Milankovića prema Marku Kraljeviću, nego i siguran put ka svetoj Srbiji. Kroz priče, anegdote i slike, koje istorija srpske nauke, stavlja na taj put hrabrosti i vrline, put kojim je koračao Marko Kraljević, pokazuje da su posebni ljudi živeli i hodali ovom zemljom.

  Knjiga „Savremena čitanja Apokalipse“ ima za cilj da iznova tematizuje drevni hrišćanski tekst Apokalipse, odnosno Otkrivenja, u vreme intenziviranja različitih apokaliptičnih scenarija, globalnih kriza, pandemija, i ratova.

  Knjiga donosi tekst „Otkrivenja“ u prevodu Emilijana Čarnića, kao i radove savremenih domaćih i inostranih autora iz različitih disciplina, koji osvetljavaju pojedine aspekte Apokalipse, ili analiziraju druga dela nastala pod uticajem Otkrivenja ili nekih njegovih motiva. Pored uvodnog teksta priređivača knjige, Davora Džalta i Danijele Marković, knjiga donosi i sledeće tekstove: „Otkrivenje i otkrivenja” Vladana Tatalovića, „Bivajući i viđenja: ontologija Jovanovog Otkrivenja u prizmi ipostatične filosofije” Gorazda Kocijančiča, „Odjeci vizije Novog Jerusalima u distopijskoj književnosti: Mi Jevgenija Zamjatina” Monje Jović, „Svet kao pepelna predstava: Apokalipsa u romanu Put Kormaka Makartija” Kristijana Olaha, „Završetak Otkrivenja (Otk 22:1–5)” Margaret Barker, i „Ω i A” Davora Džalta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  PANČEVO: Trinaesti Klasik fest od 13. do 16. juna

  Trinaesti Klasik fest, međunarodni festival klasične kamerne muzike, održaće se od 13. do 16. juna na nekoliko lokacija u Pančevu u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz brojne goste – […]