• PANČEVO: Promocija knjige Ivane B. Spasović „Julijin balkon s pogledom na slobodu“

  U četvrtak, 8. februara, u 19.00 časova, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo održaće se promocija knjige „Julijin balkon s pogledom na slobodu“ autorke Ivane B. Spasović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Promocija knjige Ivane B. Spasović „Julijin balkon s pogledom na slobodu“
  Foto: 013info

  O knjizi će govoriti:

  • Aleksandra Mihailović, književnica i profesorka književnosti
  • Nikola Nešković, novinar (osnivač kviza Slagalica i dr. kultnih emisija)
  • Milan Trpković, izdavač, („Ključ izdavaštvo“)
  • istoričarka prof. dr Ivana B. Spasović, autorka knjige

  Knjigu Julijin balkon s pogledom na slobodu čini nekoliko istoriografskih radova o stvarnim, izuzetnim, a nepoznatim Srpkinjama koje su rođene u XIX veku: dr Milica Bogdanović, Anka Dimitrijević, dr Marija Vučetić Prita, Isidora Sekulić, dr Julija Hlapec Đorđević i sedam poslanica na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 1918. godine.

  Tok priča u knjizi prati, ili otkriva, uspon XIX veka, u kome su ove neobične žene, rođene na teritoriji Austrougarskog carstva, ostvarujući sebe – pomerale granice i krčile put. Težnja celokupnog dela je da junakinje priča postavi na zasluženi pijadestal istorije i otrgne ih od zaborava.

  Njihove biografije donose i pogled na različite ideje (političke, verske, nacionalne, demokratske, ekonomske, feminističke, socijalne, kulturne), od onih koje se samo naslućuju, do jasnih i glasnih stavova.

  Ova knjiga je namenjena široj čitalačkoj javnosti, i ne predstavlja uskostručno delo, premda su ovi radovi nastali od arhivskih izvora, predstavljeni na naučnim skupovima i objavljeni u zbornicima ili časopisima. Autorka piše dopadljivim stilom koji je protkan intelektualnim zapažanjima i zasnovan na istorijskim podacima, dok je istovremeno utkan i sentiment jednog knjiženog dela. Zato su tekstovi ustrojeni tako da istovremeno budu laki za čitanje i da doprinose afirmaciji novih saznanja kod čitalaca.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Pozorišna nedelja u Kulturnom centru Pančeva

  Naredne nedelje u Kulturnom centru Pančeva publika može pogledati dve predstave – višestruko nagrađivanu „Ja sam Akiko“, nastalu u u produkciji Kulturnog centra Pančeva, i predstavu […]