• PANČEVO: Promocija knjige „Srpska Sparta i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918“

    U četvrtak, 13. juna u 19:30 časova, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo održaće se promocija knjige „Srpska Sparta i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918“ autora Zorana Veljanovića.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Promocija knjige „Srpska Sparta i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918“
    Foto: 013info

    Gosti:

    • Zoran Veljanović, autor, arhivski savetnik i kustos-istoričar, programski direktor Sektora za zbirke, istraživanja, konzervaciju i restauraciju u Muzeju Vojvodine
    • Zoran Stevanović, recenzent i arhivski savetnik u Arhivu Vojvodine

    Sredinom 19. veka, Pančevo ili Srpska Sparta kako je srpski živalj zvao svoju varoš, kao grad sa širom okolinom uz Dunav, na samoj granici sa Kraljevinom Srbijom, za Austrougarsku morahiju je bio važni vojni bastion, a za prečanske Srbe snažan nacionalni centar koji se posebno uzleteo tokom trajanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata (1849–1861). U odnosu na vladajuće narode Mađare i Nemce, Srbi su pojedinačno bili najbrojniji i imali su zavidanu reputaciju koja se pre svega odnosila na ekonomsku snagu, a potom i na kulturnu, obrazovnu i versku baštinu. Tokom burnih jesenjih dana, 2. novembra 1918. godine, osnovali su svoje političko telo: Srpsko narodno veće, a potom i Srpsku narodnu gardu, sa čijim autoritetima su štitili interese svog naroda u gradu i okolini, ušli u političku borbu, osvojili vlast, dočekali oslobođenje i dali svoj doprinos prisajedinjenju južnog Banata i Vojvodine Kraljevini Srbiji na Velikoj Narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine.

    U plejadi znamenitih ličnosti Pančeva – Srpske Sparte koji su se tokom druge polovine 19. i početkom 20. veka nesebično dali u borbi za očuvanje nacionalnog bića u Pančevu i šire u južnom Banatu, bili su i čuveni knjižari Kamenko i Pavle Jovanović, Petar Miloradović, dr Jovan Bogdanov, Dušan Duda Bošković, Marija Jovanović, dr Đorđe Pajić, Borivoje Tomić, Giga Stojnov… Ovo je priča i o njima, navodi se na sajtu Gradske biblioteke Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura