• PANČEVO: Promocija knjige „Zemlja iza božjih leđa“

  U čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, u četvrtak, 4. aprila u 19 časova, održaće se promocija knjige „Zemlja iza božjih leđa“, istaknutog holandskog pisca Kornelisa Spulstre (Cornelis Spolestra, 1901 – 1994), književnoj javnosti poznatog kao A. Den Dolard.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Promocija knjige „Zemlja iza božjih leđa“
  Foto: 013info

  O knjizi će govoriti Radmila Perović, direktorica NVO „Crnogorski međunarodni institut za štampu“.

  „Zemlja iza božjih leđa“ je roman o Crnoj Gori, štampan 1956. godine, a sedamdesetih godina 20. veka bio je najčitaniji u Holandiji i Engleskoj. Objavljen je u izdanju NVO Crnogorski međunarodni institut za štampu čije sedište je u Nikšiću, u prevodu Jelice Novaković Lopušina, sa holandskog na crnogorski jezik.

  Originalni naslov romana koji je inspirisan sudbinom Lazara Jaukovića (čoveka za kojeg je vezana priča o izgradnji i rušenju mosta na Tari, uoči tj. za vreme Drugog svetskog rata) je Het Land Achter Gods Rug – i u romanu je zaista ispričana priča o „zemlji iza božjih leđa“, zemlji u kojoj sve zavisi od pojedinaca i gde svaki pojedinac zavisi i od poslednjeg člana sopstvenog naroda, katkad i nesvesno i nenamerno ukrojen i ušiven u svaki planinski prevoj, i pride tvrdo prikovan za svoje mesto usudom i teškim crnogorskim kamenom, sa sunčevom zrakom čvrsto vezanom oko grla.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]