• PANČEVO: Promocija romana Mirka Demića „Ruža pod ledom“

  U četvrtak, 16. novembra, u 19 časova, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo održaće se promocija romana Mirka Demića „Ruža pod ledom“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Promocija romana Mirka Demića „Ruža pod ledom“
  Foto: 013info

  Gosti:

  Mirko Demić, autor
  Vule Žurić, književnik
  Milan Ljubović. predsednik Udruženja izbeglica Kragujevac

  Moderator:

  Milena Burčul Mrkela, pesnikinja

  Mirko Demić je rođen u Gornjem Klasniću kod Gline na Baniji. Školovao se u Gornjem Klasniću, Beogradu i Karlovcu. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu. Od 1987. do 1991. godine živeo je u Sinju, od 1991. do 1995. u rodnom selu i Glini, a od 1995. živi u Kragujevcu.

  Književnim i publicističkim radom bavi se od 1990. godine. Bio je aktivan u Srpskom kulturnom društvu Sava Mrkalj iz Topuskog od osnivanja 1990. pa do 1995. kada je posle hrvatske vojne operacije Oluja Društvo prestalo sa radom. U razdoblju 1996-2002. bio je glavni urednik bibliotečkog lista Kragujevačko čitalište. Od 2002. do 2011. godine bio je glavni urednik časopisa za književnost Koraci iz Kragujevca. Bavi se bibliografskim radom. Član je Srpskog književnog društva.

  Knjiga pripovedaka Molski akordi mu je prevedena na makedonski jezik, a delovi proze i eseji na engleski, nemački, poljski i ukrajinski jezik.

  U romanu Ćutanja iz Gore, za koji je dobio Nagradu „Meša Selimović“ za najbolju knjigu na srpskom jeziku 2017. godine centralna tema je sudbina Srba iz Hrvatske.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  PANČEVO: Umetnici stvaraju u fabrici

  U Pančevu se prvi put organizuje likovna kolonija u industrijskom okruženju. Slikar i vajar Miroljub Kršanin pozvao je 20 umetnika da stvaraju u fabrici, u kojoj je do penzije radio kao […]