• PANČEVO: Umetnici stvaraju u fabrici

    U Pančevu se prvi put organizuje likovna kolonija u industrijskom okruženju. Slikar i vajar Miroljub Kršanin pozvao je 20 umetnika da stvaraju u fabrici, u kojoj je do penzije radio kao direktor.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Umetnici stvaraju u fabrici
    Foto: 013info

    Fabrika u kojoj je radio pančevački slikar i vajar Miroljub Kršanin pomalo liči na umetničku galeriju, jer je puna njegovih i dela drugih likovnih stvaralaca. Tu se nalazi i njegov atelje, pa ne čudi da je to okruženje privuklo i druge umetnike da dođu na likovnu koloniju.

    Rade samo slikarske tehnike, zbog ograničenog vremena i prostora, a svako je posvećen svom stilu i motivima. Vasa Dolovački je delo na kome radi nazvao „Mala letnja priča“.

    “Uglavnom krenem od nekih figura ili nekog ambijenta, fasade, prozora, vrata, kapije, pa gledam da to prilagodim ideji”, kaže Vasa Dolovački, slikar.

    Marijana Bajkić je započela jedno apstraktno delo, a fabrička atmosfera, pogotovo u društvu drugih umetnika, na nju deluje inspirativno.

    “Čak i ova industrija, koja možda nekome deluje suvoparno i teško, verujte, u njoj postoji toliko inspiracije. Možete da pronađete umetnost u svakom obliku, u svakom detalju, tako da ko god nosi umetnost u sebi, uvek može biti inspirisan”, navodi slikarka Marijana Bajkić.

    Radni naziv ove likovne kolonije je „Primena industrijskih viškova u konceptualnoj umetnosti“, a njen organizator upravo tako i stvara, koristeći reciklažni materijal.

    “Ovde imamo dobre uslove da umetnici osete ambijent proizvodnje, rada, preduzeća i da možda dobiju i neke nove isnpiracije radeći na takvim mestima i temama”, kaže Miroljub Kršanin, slikar i vajar, organizator likovne kolonije.

    Učesnici kolonije obilaziće i znamenitosti Pančeva, pa će im i to biti svojevrsna inspiracija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    PANČEVO: Umetnici stvaraju u fabrici

    U Pančevu se prvi put organizuje likovna kolonija u industrijskom okruženju. Slikar i vajar Miroljub Kršanin pozvao je 20 umetnika da stvaraju u fabrici, u kojoj je do penzije radio kao […]