• Bez turbo-folka, molim!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prvi „Moonwalk” zimski muzički festival autorskih formi, održan je 19. i 20. februara u dvorani „Apolo” Doma omladine. „Moonwalk“ festival je proistekao iz koncerta “Oliveru u čast“, posvećenom Oliveru Mesarošu, prerano preminulom pančevačkom muzičaru osobenog temperamenta i raznovrsne izražajnosti.

    Festival “Moonwalk“ je ove godine koncipiran  kao minifestival koji traje dva dana, a sufinasijski je podržan i sredstvima grada Pančeva.

     

     

     „Ideja je nastala od koncerta „Oliveru u čast“ koju je pokrenula grupa prijatelja, na čelu sa Nikolom Antićem koji svira u PH bendu,.Bitno mi je da to kažem, jer je on svojvremeno od Olivera učio da svira i divio se njegovom načinu izražavanja kroz muziku i tako došao na ideju još 2011. da se održi koncert „Oliveru u čast“ koji je potom nastavio da postoji narednih pet godina“, rekla je Neda Mesaroš, organizator festivala „Moonwalk“. Kako ona kaže ideja da se koncert pretvori u festival nastala je još 2012. ali su tek prethodne godine u saradnji sa PanArt-om (Centrom za kulturu i ekologiju) uspeli da na konkursu dobiju sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i budući da ta sredstva nisu bila velika, ove godine festival nije mogao da bude takmičarskog karaktera. 

    Prvo veče imalo je promotivni karakter, koji je predviđen za mlade, neafirmisane, autorske bendove čiji su nastupi uživo snimljeni, a koji će uskoro biti objavljeni u formi muzičkog CD-a. Festival su sjajnim nastupom izvodeći autorske pesme otvorile Simona i Evgenija, ćerke Olivera Mesaroša, koje čine pop bend ENSI IN.

    Pančevačka publika vidno je uživala u nastupima mladih bendova, i gotovo sve zvala na bis. Na sceni su prve večeri nastupali instrumental rock bend REFLEXI (Pančevo), akustik bend MILENA I KOSTA (Pančevo), akustik rock SAŠA I MILAN (Pančevo), pop rock bend THE SAND (Pančevo), ambijentalni rock bend PROJEKAT (Pančevo), punk rock bend KONTRAUDAR (Beograd), rock bluz elektro bend KLOT LJUDI (Beograd), grundge new wave bend MLADI DŽEK (PANČEVO), alternativni bend HOLLOKLOK (Vršac) i alternativni metal bend PHOBOS (Beograd).

     

     

    „Muzika koju ja smatram kulturnom, jenjava upravo iz razloga jer mladi nemaju priliku gde da se predstave. Mi smo u toku prve večeri imali 11 mladih neafirmisanih grupa, što dueta, što bendova i svi su prezadovoljni otišli odavde. Svaki bend je na kraju svog nastupa prišao da se zahvali i kaže da je sve bilo fenomenalno organizovano. Svima se mnogo sviđa prostor, i izrazili su želju da da ih zovemo i sledeće godine ili da ih preusmerimo na neki drugi festival“, objasnila je Neda Mesaroš i dodala: „Malo je tih pravih scena, barem kod nas u gradu. Postoje klubovi u kojima mladi bendovi možda imaju prilku da sviraju, ali se to uglavnom svodi na njihove prostorije za vežbanje. Iz svog ličnog iskustva mogu da kažem da tek kad dođu na pravu scenu, mogu da čuju gde to škripi, a gde su zaista dobri.“

    Specijalni gosti prve večeri bili su bend CENZURA iz Pančeva i elektro bend TRANSEEN. A Neda Mesaroš je sa svojim bendom PRSTEN izvela unplagged numere sa autorskog albuma „Prsten“.

     

     

    Drugo veče svirali su poznati pančevački bendovi, čiji se muzički senzibilitet i repertoar u najvećoj meri podudarao sa opredeljenjem i repertoarom Oliverovog benda „Moonwalkers”. Na sceni su nastupali bendovi BLUES DELIVERS, PH BAND, MAGACIN, VALHALA i BANE GLUVAKOV TRIO. Bio je to koncert koji je nalik onome koji smo poslednjih pet godine zvali „Oliveru u čast“.

     

     

    Puna dvorana do jutranjih sati, i raspoložena publika koja je sve vreme igrala i pevala uz odlične bendove najavila ja da će se sledeći „Moonwalk“ festival sa nestrpljenjem iščekivati. 

     

    „Planiramo da ako na narednom konkurusu dobijemo malo više novca, proširimo festival na tri dana. Da se dva dana odvoji samo za neafirmisane bendove, a da poslednji dan ostane kao što je bilo ovo poslednje veče, jer to su bendovi naših prijatelji koji su raspoloženi da sviraju, koji imaju ogromno iskustvo u nastupima unazad, neki već i 30 godina unazad. To je važno jer je to treće veče, unazad pet godina, bilo jedino“, najavila je Neda Mesaroš.

    Prvi „Moonwalk“ festival 2016. bio je revijalnog karaktera, a sledeći će, kako je najavljeno, imati i takmičarsku dimenziju. Ovaj festival svojim konceptom i izborom muzike koju promoviše popunjava veliku programsku prazninu u kulturnoj ponudi grada, i zadovoljava kulturne potrebe jedne široke ciljne grupe.

    M. M. Veličković

    Prvi „Moonwalk” zimski muzički festival autorskih formi, održan je 19. i 20. februara u dvorani „Apolo” Doma omladine. „Moonwalk“ festival je proistekao iz koncerta “Oliveru u čast“, posvećenom Oliveru Mesarošu, prerano preminulom pančevačkom muzičaru osobenog temperamenta i raznovrsne izražajnosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura