• Promocija prve srpske personalne enciklopedije „Encyclopedia Dositheana“ u Gradskoj biblioteci Pančevo

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U Gradskoj biblioteci Pančevo u četvrtak, 30. juna, biće održana promocija prve srpske personalne enciklopedije „Encyclopedia Dositheana“, autora prof dr Nikole Grdinića. Enciklopedija je izdanje Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

  Promocija će se održati od 19 časova u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, a osim autora prof dr Nikole Grdinića, govoriće i dr Žaklina Duvnjak Radić, Branislav Čurčov i dr Aleksandra Đurić Bosnić.

  Enciklopedija o Dositeju Obradoviću je prva personalna enciklopedija u našoj kulturi. Ideja o enciklopediji je iznikla iz kulturne manifestacije „Dositejevi dani”, te je ova knjiga rađena dugi niz godina i predstavlja prošireno izdanje koje objedinjuje pet ranije objavljenih manjih svezaka enciklopedije. Urednik izdanja je prof. dr Nikola Grdinić, a redakcioni odbor čine dr Nada Savković, dr Sanja Paripović Krčmar i dr Žaklina Duvnjak Radić. Oni su autori najvećeg broja odrednica o Dositejevom životu i radu, kao i o ključnim pojmovima prosvetiteljstva. U pisanju odrednica učestvovali su i drugi saradnici, proučavaoci istorije srpske književnosti: dr Mirjana Brković, dr Radmila Gikić Petrović, dr Radoslav Eraković, dr Dušan Ivanić, dr Žolt Lazar, dr Vojislav Jelić, dr Eva Kovalek, mr Ljiljana Čubrić, Dušan Hajduk Veljković, Milan Stepanović, Lazar Ćurčić, Milorad S. Kurajica i Radovan Mićić.

  Odrednice u enciklopediji ne daju samo osnovne činjenice, već i njihovo tumačenje. U tom smislu, nisu samo sažeti prikaz dosadašnjeg znanja o Dositeju, kao što je slučaj sa klasičnim enciklopedijama, već u mnogim člancima te odrednice predstavljaju male studije. Odrednice nisu složene azbučnim redom, već po tematskim celinama. Prva celina je „Prosvećenost”, koja kontekstualizuje, ne samo Dositeja u okviru srpskog prosvetiteljstva već i srpsko prosvetiteljstvo u okviru evropskog. Druga tematska celina je najznačajnija i najobimnija – „Delo” i ona obrađuje sve što je Dositej pisao, uključujući i prepisku. Sledi tematska celina „Mesta” u kojoj se opisuju Dositejeva putovanja, odnosno mesta u kojima je Dositej boravio; zatim „Ljudi”, tematska celina u kojoj su obrađene sve relacije Dositejeve sa značajnim savremenicima i na kraju „Pojmovi”, celina koja dodatno podrobno objašnjava glavne teorijske pojmove.

   

  U Gradskoj biblioteci Pančevo u četvrtak, 30. juna, biće održana promocija prve srpske personalne enciklopedije „Encyclopedia Dositheana“, autora prof dr Nikole Grdinića. Enciklopedija je izdanje Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  PANČEVO: Trinaesti Klasik fest od 13. do 16. juna

  Trinaesti Klasik fest, međunarodni festival klasične kamerne muzike, održaće se od 13. do 16. juna na nekoliko lokacija u Pančevu u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz brojne goste – […]