• Retrospektivna izložba Dese Petrov Morar – 60 godina stvaralaštva u Narodnom muzeju Pančevo

  U Narodnom muzeju Pančevo, u subotu 18. maja, na Međunarodni dan Muzeja i Evropsku noć muzeja, svečano će biti otvorena Retrospektivna izložba Dese Petrov Morar – 60 godina stvaralaštva. Otvaranje izložbe je u 19 časova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Retrospektivna izložba Dese Petrov Morar – 60 godina stvaralaštva u Narodnom muzeju Pančevo
  Plakat

  Desanka Petrov Morar, rođena u Sefkerinu 1946. godine, živi i stvara u Pančevu. Slikarstvom se bavi od 1963, a izlaže od 1964. godine.

  Teme i motivi Desinih radova su svakodnevica banatskog sela, verovanjima njenih žitelja i religijskim običajima, dok, s druge strane, budući sklona fantastici, gradi lični svet simbola u radovima u kojima se prepliću snovi, vizije, košmari.

  Izlagala je gotovo na svim kontinentima, ostvarivši 68 samostalnih nastupa i više od 300 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji BiH, Nemačkoj, Švajcarskoj, Češkoj, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Argentini, Japanu, SAD, Rusiji…

  Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističu: Nagrada za ukupan umetnički rad 13. Bijenala naivne i marginalne umetnosti u Jagodini 2007. godine, Novembarske nagrada Pančeva za izuzetan uspeh u oblasti umetnosti 2016, Nagrada Opštine Kovačica za životno delo u likovnom stvaralaštvu 2021, Specijalne nagrada „Mihajlo Pupin“ u Idvoru 2023. godine.

  Osim slikarstva, u domenu likovnih umetnosti, posvetila se i crtežu i skulpturi od terakote, izrađuje i ikone, a piše i poeziju. Dela Desanke Petrov Morar nalaze se u zbirkama mnogih muzeja, galerija i u privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.

  Na otvaranju izložbe publici će o umetnici više reći etnolog Nikola Vlajić, a Desine stihove govoriće Dejan Bosnić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura