• Roman „Bezverje” Ivana Ivačkovića u fokusu manifestacije Jedna knjiga – jedan grad

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ovogodišnja manifestacija Jedna knjiga – jedan grad biće posvećena romanu Bezverje” domaćeg pisca i publiciste Ivana Ivačkovića, i održaće se od 26. do 29. decembra, u Gradskoj biblioteci u Pančevu.

    Pored predstavljanja samog dela i analize njegovih različitih aspekata (literarnih i vanliterarnih), kao i stvaralaštva autora, ovaj program se realizuje kroz organizovanje niza aktivnosti (promocije, predavanja i tribine) tokom kojih se nastavlja istraživanje pitanja i fenomena kojima se delo bavi. Cilj manifestacije je porast interesovanja za knjigu i umetnost uopšte, podizanje nivoa čitalačke i književne kulture u zajednici, kao i unapređenje sposobnosti recepcije i razumevanja književnog dela kod posvećenih čitalaca.

    U romanu Bezverje“ Ivana Ivačkovića prikazana je demonska sila koja zaposeda ljude i navodi ih da u zločinu, a ne u dobrim delima, vide put ka sreći i slobodi. Puna filozofskih ideja, ironije i duhovnih dvoboja, bogata u mislima i slojevita u značenjima, knjiga se završava bravurom u kojoj junaci prvi put bivaju imenovani, a događaji dobijaju precizne geografske i vremenske koordinate. Bezverje“ je zgusnuta proza u kojoj se prepliću fikcija i stvarnost, pripovest koja podstiče na razmišljanje i mami na mnoga čitanja i neprestana otkrivanja brojnih, na prvi pogled skrivenih niti. Ovaj neobičan roman mali je omaž Bulgakovu, Dostojevskom, Miltonu, Konradu, Ničeu i, na posebno interesantan način, Geteu, a vrvi i od posveta drugim autorima.

     

    Ivan Ivačković, pisac i novinar, autor je dva bestselera: „Kako smo propevali – Jugoslavija i njena muzika“, za koji je dobio nagradu „Desimir Tošić“, i „Umetnost pobune“, o legendarnim Rolingstonsima. Takođe je autor zbirke eseja „Pisma iz Tajnog grada“, biografskih knjiga „Obe strane jastuka“ i „Priznanja pop pevačice“, kao i pesničke zbirke „Crvena mapa“. „Bezverje“, njegov prvi roman, objavljen je juna 2016, u izdanju Lagune.

    Ovogodišnja manifestacija Jedna knjiga – jedan grad biće posvećena romanu Bezverje” domaćeg pisca i publiciste Ivana Ivačkovića, i održaće se od 26. do 29. decembra, u Gradskoj biblioteci u Pančevu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura