• Skulpture Božidara Jovovića predstavljaju lepše lice Pančeva

    Božidar Jovović je autor mnogih skulptura, kompozicija, bista i spomen-ploča koje su postavljene u javnim prostorima i na objektima u Pančevu i okolini.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Skulpture Božidara Jovovića predstavljaju lepše lice Pančeva
    Foto: 013info

    Božidar Jovović je rođen u Ulcinju 1927. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti, vajarski odsek, kod profesora Lojza Dolinara i Tome Rosandića. Živeo je i radio u Pančevu od 1953. godine. Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama. Radio je u školi kao profesor likovne umetnosti. Pripadao je grupi umetnika „Pančevo 5“. Dobitnik je nagrade Oslobođenja grada Pančeva 1969. godine. Umro je u Pančevu 2010. godine.

    Skulptura „Dečak sa lanetom“

    Skulptura, koja se nalazi na Trgu slobode, nastala je 1962. godine. Rađena je u bronzi. Komponziciju čine dve figure – dečak i lane, koja simbolično predstavlja simbiozu čoveka i životinje. Zbog poruke koju nosi u ruci, tretirana je u socrealističkom duhu – dečak je vesnik srećne budućnosti.

    Foto: 013info

    Bista Jovana Pavlovića

    Ovaj spomenik je posvećen Jovanu Pavloviću, publicisti, osnivaču, vlasniku, pokretaču i prvom uredniku lista „Pančevac“. Nastao je 1969., postavljen ispred ulaza u Narodnu baštu. Bista je izrađena od bronze.

    Foto: 013info

    Fontana „Vodeni cvet“

    Ova fontana je nastala 1973. godine i nalazi se u Gradskom parku.

    Ova komponzicija predstavlja simbiozu čoveka sa prirodom. Figura devojke je izrađena u bronzi, a oko nje je ograda od mlevenog crvenog kamena, na kojoj su postavljena postolja za sedenje.

    Foto: 013info

    Skulptura „Paor – sejač“

    Nalazi se u Masarikovoj ulici, nastala je 1975. godine.

    Izrađena je u bronzi i predstavlja snažnog muškarca u pokretu. U desnoj ruci drži tri ptice, dok levom rukom seje. Postament, na kojem stoji, predstavlja brazdu.

    Foto: 013info

    Bista Đure Jakšića

    Ova spomen-bista je nastala 1975. godine, a nalazi se ispred Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Pančevu. Rađena je u bronzi.
    Bista se nalazi na kamenom postamentu, a figura umetnika je izrađena sa šeširom i pticom koju drži u desnoj ruci i kistom u levoj.

    Foto: 013info

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura