• DOLOVO: Propao plafon u bioskopu (FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 7, jul – Bioskopska sala Doma kulture u Dolovu trenutno nije bezbedna za korišćenje. Krov prokišnjava, grede su propale, plafon je počeo da se urušava, zbog čega su sve dosadašnje aktivnosti izmeštene van ove prostorije.

    Od kada je Dom kulture u Dolovu izgrađen, šezdesetih godina prošlog veka, bioskopska sala je korišćena za razne društvene aktivnosti. Projekcije filmova nisu bile tako česte, ali su zato predstave, koncerti i priredbe ispunjavale salu do poslednjeg sedišta. Između velikih događanja, ova sala je korišćena za probe folklora koje se održavaju više puta nedeljno, kako za školsku decu, tako i za odrasle. Ova sala je oduvek bila mesto okupljanja gde se kvalitetno provodi vreme i širi pozitivna energija. Danas izgleda ovako.

     

    U ovom trenutku oko stotinak dece igra u folklornom ansamblu, a svoje probe održavaju napolju, na platou ispred Doma kulture. Trenutno rešenje je korišćenje prostorije u Mesnoj zajednici u Dolovu, koja nije najbolja solucija zbog velikih vrućina i nedostataka klima uređaja.

    U razgovoru sa direktorom Doma kulture Miroslavom Prvuljem, uvideli smo da postoji želja da se ova sala sanira. Najbolje rešenje bi bila rekonstrukcija čitavog krova, kako bi se maksimalno osigurao od prokišnjavanja. Pre par godina je urađen projekat, kojim je utvrđen iznos koji je potreban da se izvrši kompletna sanacija. U ovom trenutku nema sredstava za to, zato se traži racionalno rešenje koje bi za početak salu učinilo bezbednom za korišćenje.  Kako direktor kaže, dovoljno bi bilo očistiti tavanski i sanirati plafonski deo, i fazno rešavati problematične delove krova.

    „Čekamo još par ponuda, pa ćemo se obratiti za pomoć. Sala je trenutno rizična za upotrebu. Ploče su se same urušile, najverovatnije zbog vode koja tamo prolazila, jer su i grede su u tom delu trule”, rekao je Miroslav Prvulj.

     

    Bioskopska sala u Dolovu, koja se takođe koristi i za predstave i priredbe ima 380 metara kvadratnih i 405 mesta za sedenje. Većina sala po naseljenim mestima u opštini Pančevo više nije u upotrebi, uglavnom iz bezbednosnih razloga.

    Ne postoje reči kojima može da sa iskaže važnost očuvanja prostora u kojima građani mogu da se bave kulturom, da se druže i razvijaju nove ideje. 

    Reći ćemo samo, koncert folklora u kojem učestvuje stotinu dece dođe da pogleda barem četiri člana porodice.

    M. M. Veličković

    PANČEVO, 7, jul – Bioskopska sala Doma kulture u Dolovu trenutno nije bezbedna za korišćenje. Krov prokišnjava, grede su propale, plafon je počeo da se urušava, zbog čega su sve dosadašnje aktivnosti izmeštene van ove prostorije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura