• U Ivanovu se nadmetali harmonikaši iz zemlje i regiona

    U Ivanovu kod Pančeva održan je 7. međunarodni festival „Zlatna dirka – Prva harmonika Vojvodine“. Nastupilo je 70 takmičara iz Srbije i okolnih zemalja, u svim kategorijama, od pionira do seniora.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U Ivanovu se nadmetali harmonikaši iz zemlje i regiona
    Foto: 013info

    Koliko se u našoj zemlji voli harmonika vidi se po tome što iz godine u godinu dolazi sve više mladih da se takmiči u Ivanovu, a žiri kaže da je i njihov talenat nesumnjiv. To je instrument koji se svira svuda u svetu, koji izaziva jake emocije kod slušalaca, ponekad tužne, kao kad se svira sevdah, ali češće vesele, uz mnogobrojna kola.

    “Pre 4 godine sam počeo da učim harmoniku kod mog profesora Saše Stojanovića, a zavoleo sam je tako što moj tata svira, pa sam od njega učio zanat”, kaže harmonikaš Miloš Jovanović.

    “Sviraću „Čobanicu“, Kemiševo kolo, Dunavku kolo i Kekino kolo. Najviše volim narodnu muziku”, kaže Marko Miljković, harmonikaš.

    “Voleo bih da sviram u nekom orkestru, možda Narodni orkestar, ako bude prilike”, navodi harmonikaš Strahinja Radonjić.

    Organizator takmičenja je Dom kulture iz Ivanova.

    “Mi iz godine u godinu imamo jako veliku odgovornost što se tiče samog festivala. Svake godine se deca toliko pripremaju i dolaze da dobiju nagrade, pa se mi jako fokusiramo i dobro pripremimo što se tiče propozicija”, navodi Marko Guran, direktor Doma kulture Ivanovo.

    Ono što nedostaje u našoj zemlji je akademsko obrazovanje za harmonikaše.

    “Nama fali samo to, taj odsek, i sve ovo što dolazi ovde, to bi se oblikovalo preko škole, jer ima strahovitih talenata. Oni kad dostignu jedan nivo, ne znaju šta da rade”, smatra Ljubiša Pavković, predsednik žirija.

    Mladi muzičari u Ivanovu pokazali su želju za znanjem i usmerenjem u karijeri, pa će možda u narednom periodu dobiti priliku da se školuju i na našoj Akademiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    PANČEVO: Umetnici stvaraju u fabrici

    U Pančevu se prvi put organizuje likovna kolonija u industrijskom okruženju. Slikar i vajar Miroljub Kršanin pozvao je 20 umetnika da stvaraju u fabrici, u kojoj je do penzije radio kao […]