• UAD u Pančevu – Od 1. decembra izložba Eko-poetike: prostor za druga bića i nas

  UAD – Umetnost, arhitektura, dizajn, održaće se po 18. put u Pančevu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  UAD u Pančevu – Od 1. decembra izložba Eko-poetike: prostor za druga bića i nas

  U Galeriji savreme umetnosti od 1. do 20. decembra biće predstavljena izložba Eko-poetike: prostor za druga bića i nas / Eco-poetics: space for other beings and us.

  Otvaranje je 1. decembra, u 19.00 sati.

  Učesnici: Miljena Vučković, Katarina Jovanović Allfa, Jelena Micić, Nemanja Milenković, Vladimir Perić Talent, Predrag Terzić, Senka Trivunac i Nenad Gajić.

  Kustos i selektor je Sonja Jankov.

  Urednica programa vizuelnih umetnosti je Ivana Markez Filipović. 

  Među ključnim temama na koje se nauka i umetnost fokusiraju tokom proteklih decenija su simbioza i međuzavisnost nas i drugih živih organizama i mikroorganizama. Uprkos tome, naš životni prostor je rezultat mnogih beskompromisnih pristupa prirodi na osnovu kojih suzbijamo ili podstičemo neželjena ili željena bića u svojoj okolini. Tako smo doživeli XXI vek bez kuge, suzbijamo malariju, suzbijamo oboljevanje od parazita koji se mogu dobiti iz „nečiste“ vode. Međutim, u tom procesu zaboravljamo da biljke ne služe samo da bi nama lepo mirisale i lepo izgledale, zaboravljamo da bez plesni imamo problem organskog otpada, zaboravljamo da su insekti hrana brojnim urgoženim vrstama ptica i malih sisara koje indirektno trujemo pesticidima i insekticidima. Zaboravljamo da prostor koji zauzimamo nije samo naš, da čak ni naša tela nisu samo naša već su stanište mnogih dobroćudnih bakterija i gljivica koje nam omogućavaju da varimo hranu, dišemo, živimo.

  Izložba Eko-poetike: prostor za druga bića i nas okuplja umetnike i arhitekte oko kompleksnih pitanja kao što su: Kako delimo prostor sa drugim bićima? Koliko smo svesni drugih bića u svojoj neposrednoj okolini? Kako različita bića utiču na kvalitet našeg života? Koliko nas odnos prema drugim bićima oblikuje i koliko su ona deo nas samih? Ovim pitanjima se ne može pristupiti iz ugla samo jedne discipline jer ona zahtevaju interdsiciplinaran, pa čak i transdisciplinaran pristup, ali umetnost ima vrlo značajnu ulogu u ukazivanju na ključne probleme koji se tiču upravo našeg odnosa prema drugim živim bićima.

  Izložba sadrži instalacije Miljene Vučković, Katarine Jovanović Allfe i Senke Trivunac koji su producirane ovom prilikom i prvi put prikazane, zatim recentne radove Vladimira Perića Talenta, Predraga Terzića, Jelene Micić i Nemanje Milenkovića koji promišljanju prostora pristupaju na kritički i ekološko-osvešćeni način, kao i rad Nenada Gajića koji je nedavno postao deo kolekcije Kulturnog centra Pančeva. Iz radova ovih autora se može zaključiti da eko-poetike nisu nešto što je utemeljeno, dato, kanonsko i podrazumevano u stvaralačkoj praksi, nego da one nastaju kroz umetnička istraživanja i iz borbe, često aktivističke, za život sa drugim bićima kao merilom kvalitetnog života. Štaviše, njihovi radovi kritički pristupaju brojnim mehanizmima kontrole, suzbijanja i/ili uklanjanja drugih živih bića iz čovekove neposredne okoline, pri čemu umetnička praksa i umetnička istraživanja na komunikativan i nekad duhovit način prikazuju kako ti mehanizmi izgledaju kada se sagledaju iz drugog ugla.

  Dr Sonja Jankov

  Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Pozorišna nedelja u Kulturnom centru Pančeva

  Naredne nedelje u Kulturnom centru Pančeva publika može pogledati dve predstave – višestruko nagrađivanu „Ja sam Akiko“, nastalu u u produkciji Kulturnog centra Pančeva, i predstavu […]