• Uskoro počinje Pančevo Film Festival

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  PANČEVO  Pančevo Film Festival PAFF jeste internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se treće izdanje održati od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu. Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva. Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe u toku trajanja festival je besplatan.

  Festival obuhvata šest filmskih programskih celina i brojne prateće programe: radionice (Mali Film), master klas hrvatskog reditelja Zvonimira Jurića, izložbu stripova Borisa Stanića (mladog ali etabliranog strip umetnika, čiji je crtež odabran za grafičko rešenje plakata festivala), koncerte (Stray Dogg, Straight Mickey and the boyz) i muzičke večeri (Dj Sova & Dj Tosha, Kud Sestre, Banda Panda, Pikili Karaoke, Kišobran). 

  Manifestacija počinje svečanim otvaranjem u sredu, 7. septembra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom filma Maren Ade „Toni Erdman”, koji govori o šaljivdžiji Vinfridu koji osmišljava urnebesan način da se ponovo zbliži sa ćekom Ines, istovremeno pokušavajući da promeni njen korporativni način gledanja na život. Reč je o značajnom ostvarenju, jednom od najboljih filmova u 2016. godini. 

  Filmski program podeljen je takmičarske (selekcije „Svetionici„ i „Rani radovi”) i revijalne, autorske i tematske segmente (selekcije „Pafforama”, „Ponoćna jeza”, „Olaf Miler predstavlja” i „Svetla budućnost”.  

  U okviru glavne PAFF selekcije – Svetionici, za nagradu Svetionik takmičiće se osam dugometražnih filmova, a o nagradi za najbolji film odlučivaće petočlani žiri: Marta Popivoda (Srbija), filmska rediteljka, James Lattimer (Velika Britanija), selektor Berlinskog filmskog festivala, Evgeny Gusyatinskiy (Rusija), selektor filmskog festivala u Roterdamu, Michael Pattison (Velika Britanija), filmski kritičar  i Zvonimir Jurić (Hrvatska), filmski reditelj.

  Rani radovi, takmičarski program kratkih filmova, sastavljen je od 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivaće žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom Nikole Ljuce, reditelja iz Srbije i Đakoma Abrucezea, reditelja iz Italija. Oni će kroz razgovore o raznim filmskim disciplinama doneti odluke o nagradi za najbolji film ove selekcije – nagrada Dimnjak, ali i o nagradama za najbolju režiju, scenario, fotografiju, montažu, mušku i žensku ulogu.

  Selekcija The Amazed Spectator prikazaće osam filmova po izboru Olafa Milera, jednog od najvećih i najpoznatjih filmskih kritičara danas. Selekcija se sastoji od osam skrivenih, zanimljvih, beskompromisnih, bizarnih i radikalnih ostvarenja, koja teško nalaze put ne samo do šire publike, već i do arthaus festivala. Nekoliko filmova iz ove selekcije prikazani su i u autorskim programima koje je Olaf uredio za festivale u Roterdamu i Berlinu prethodne dve godine. 

  Revijalna i autorska selekcija Svetla budućnost predstaviće Igora Bezinovića, mladog hrvatskog autora čije kratke filmove je PAFF publika već imala prilike da vidi. Ove godine njemu posvećujemo retrospektivu kratkih filmova u okviru koje će se prikazati 13 kratkih radova nastalih u raznim vrstama produkcije i uslova. Igor je režirao dokumentarni film „Blokada” a trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu „Kratki izlet”, čiji završetak se očekuje krajem godine. 

  Ponoćna jeza je poseban tematski program horor filmova Pančevo Film Festivala, koji se održava svake festivalske večeri u ponoć u dvorani „Apolo” Doma omladine Pančevo. Selektor horor programa, ugledni reditelj Džulijan Ričards, jeste i ovoga puta odabrao pet novih, zanimljivih naslova horor žanra od kojih će većina po prvi put biti prikazana u Srbiji, baš u Pančevu. 

  Festivalska selekcija Pafforama namenjena je najširoj bioskopskoj publici i sastoji se od osam filmskih ostvarenja, od toga 6 dugometražnih i 2 kratka filma. Reč je o preseku festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone.

  Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici. Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra. Još jedan od glavnih ciljeva PAFF-a je stvaranje i animiranje nove filmske publike, onih koji će na festivalu u Pančevu prvi put imati priliku da vide drugačiju vrstu kinematografije – na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora. 

  PANČEVO – Pančevo Film Festival – PAFF – jeste internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se treće izdanje održati od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Laslo Blašković večeras u Pančevu

  Književno veče Lasla Blaškovića održaće se večeras, 17. maja, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva u okviru programa Književni kafe s početkom u 19 […]